İsrail havadan denizden vurdu

İsrail havadan denizden vurdu

DÜNYA Haberleri

İsrail Ordusu, uzun bir aradan sonra Gazze'ye yönelik geniş çaplı saldırı başlattı. Havadan ve denizden yapılan saldırıda çok sayıda kişi can verdi

İsrail Ordusu, uzun bir aradan sonra Gazze'ye havadan ve denizden saldırdı. Saldırı'nın hedefinde Hamas'ın askeri lider kadrosu vardı. Havadan uçaklardan atılan füzelerde ilk belirlemelere göre 10 kişi can verdi, nbsp; 15 kişinin nbsp; yaralandığı açıklandı, ancak yaralı sayısının artabileceği uyarısı üzerine Mısır, Sina'daki hastaneleri boşaltarak Filistinli yaralılara tahsis ettiğini duyurdu.

DENİZDEN HÜCUMBOTLAR SALDIRDI

İsrail Donanması'na ait hücum botları, Gazze sahillinin farklı bölgelerini bombaladı. İsrail Donanması'na ait hücum botlarının, Gazze sahilleri ve birçok farklı bölgesine belli aralıklarla yoğun top atışları yaptığı bildirildi. İsrail'in attığı bombaların ses ve ışıkları kentin birçok yerinden görülüyor.

6 İSRAİL ASKERİ YARALANDI

İsrail'in Gazze'ye saldırısının ardından Filistin, füze saldırılarıyla karşılık verdi. Gazze'deki Filistin direniş grupları, İsrail'in Gazze'ye sınır bölgelerinde bulunan kasaba ve yerleşim birimlerine düzenlediği füze saldırısında 6 İsrailli yaralandı. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları ve İslami Cihad Hareketi'nin askeri kanadı Saraya Kudüs, Gazze'ye sınır olan İsrail hedeflerine füzelerin atıldığını duyurdu.

HANİYE'DEN ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI

Gazze'deki Filistin yönetimi Başbakanı İsmail Heniye, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi ''İsrail'in vahşi saldırılarını dizginlemeye ve Arap liderlerini Gazze için olağanüstü toplanmaya'' çağırdı. Başbakan Heniye, basın açıklamasında, özellikle Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'ye seslendiğini vurgulayarak, ''Tüm kardeşlerime özellikle de Mısır'a sesleniyorum: Devrimci ruhunuzu bu kez Gazze için harekete geçirin. Mısır Cumhurbaşkanlığı'nı İsrail'in 'barbarca ve vahşice' saldırılarını dizginlemeye ve Gazze halkına destek olmaya çağırıyorum'' dedi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzettin el-Kassam Tugayı komutanlarından Ahmmed el-Caberi'ye Allah'tan rahmet dileyen Heniye, ''Caberi, bu yola, sonunu bilerek baş koydu. Yolun sonu ya zafer ya da şehadetti'' şeklinde konuştu. İsrail'in saldırılarından Gazze halkının korkmadığını vurgulayan Heniye, Gazzelileri saldırılar karşısında birlik olmaya çağırdı.

ANKARA: SALDIRILAR DERHAL DURMALI

Türkiye, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısını şiddetle kınadı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''İsrail'in bugün başlatmış olduğu Gazze operasyonu, bu ülkenin saldırgan politikalarının son örneğini teşkil etmektedir. İsrail'in bu saldırısını şiddetle kınıyoruz ve derhal durdurulmasını talep ediyoruz'' denildi. İsrail dahil hiçbir ülkenin uluslararası hukukun üzerinde olmadığının vurgulandığı açıklamada, İsrail'in saldırısına karşı uluslararası toplumun gereken tepkiyi göstermesinin elzem olduğu kaydedildi. Bakanlık açıklamasında, ''İsrail'in bu saldırılarının bir an önce durdurulması için uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletler'i gereken girişimlerde bulunmaya davet ediyoruz. Türkiye olarak, mazlum Gazze halkıyla dayanışmamız bundan sonra da devam edecektir'' ifadesine yer verildi.


CABERİ BİR HAFTA ÖNCE HAC'DAN GELMİŞTİ

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybeden Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları Komutanı Ahmet Said el-Caberi (52), hacdan geleli bir hafta olmamıştı. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 2006'da kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit operasyonunun planlayıcısı olarak kabul edilen Caberi, İsrail tarafından ''Hamas Hareketi Genelkurmay Başkanı'' olarak isimlendiriliyor ve İsrail'in en çok arananlar listesinde yer alıyordu. İsrail tarafından 1982'de tutuklanan Caberi, 13 yıl Abdulaziz Rantisi, İsmail Ebu Şenab, Nizar Reyyan, İbrahim Makadime ve Salah Şehade gibi Filistin direnişinin öncü isimleriyle beraber cezaevi arkadaşlığı yaptı. 1995'te cezaevinden çıkan Caberi'ye İsrail birçok suikast girişiminde bulundu. 18 Ağustos 2004 yılında apaçi helikopteriyle evine düzenlenen saldırıda, büyük oğlu Muhammed ve 3 yakın akrabası hayatını kaybetmişti. Ancak Caberi, yaralı kurtulmuştu. İsrail televizyonları Caberi'yi 'mühendis' olarak nitelerken, İsrail Ordusu ise Caberi'ye suikast girişimlerinde başarısız olmalarından dolayı ''hayalet adam'' olarak isimlendiriyordu. Gazze İslam Üniversitesi tarih bölümü mezunu Caberi, 1960 doğumlu, evli ve 8 çocuk babasıydı.

NETANYAHU: OPERASYON YAYGINLAŞABİLİR


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ''İsrail'in Gazze'deki saldırıları, gerekirse İsrail Ordusu'nun, önümüzdeki günlerde askeri operasyonlarını genişletmeye hazır olduğu yönünde açık bir mesaj niteliği taşıyor'' dedi. Başbakan Netanyahu, Savunma Bakanı Ehud Barak ile yaptığı basın açıklamasında, Hamas'ın askeri kanat komutanı Ahmed el-Caberi'nin öldürülmesini, Filistin direniş gruplarının son zamanlarda İsrail bölgelerindeki hareketliliğine ''bir cevap'' olduğunu belirtti. Netanyahu, İsrail askeri operasyonlarının Hamas ve diğer direniş gruplarına açık bir mesaj olduğuna dikkati çekerek, ''İsrail, kendisine yapılan herhangi bir saldırı karşısında elleri bağlı kalmayacak'' dedi. Netanyahu, ''vatandaşlarını korumak için gerekli olan her bedeli ödemeye hazır olduğunu'' ifade etti. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ise İsrail'in Gazze'de düzenlediği operasyonların ''başlangıç olduğunu'' vurgulayarak, ''İsrail'in bugün düzenlediği saldırılar, Hamas'ın altyapısını vurdu'' dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...