Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Terör sadece Suriye'ye bağlanmamalı

Terör sadece Suriye'ye bağlanmamalı

DÜNYA Haberleri

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, katıldığı NTV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor. Davutoğlu, son dönemde artan terör olaylarını sadece Suriye'deki gelişmelere bağlamanın yanlış olacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, katıldığı televizyon programında son günlerde yaşanan önemli olaylara ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor. Davutoğlu, son dönemde artan terör olaylarını sadece Suriye'deki gelişmelere bağlamanın yanlış olacağını söyledi.

NTV'de Oğuz Haksever yönetimindeki programda usta gazeteciler Cengiz Çandar ve İsmet Berkan'ın sorularını yanıtlayan Davutoğlu; terör, Suriye ve dış politikadaki son gelişmeleri değerlendiriyor.

İşte Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları:
"Gaziantep'teki saldırı toplumumuzda acı izler bıraktı. Bu tür saldırılarda tüm denklemler dikkate alınmalıdır. Kısa bir sürede faillere ulaşıldı. Terör Türkiye'de Suriye'deki gelişmelerle ortaya çıkmadı, 30 yıldır süren bir mesele.

Suriye'de yaşanan kaostan terör örgütü faydalanmak isteyebilir ancak, Türkiye'deki terör olaylarının Suriye'den kaynaklandığını düşünmek eksik bir yaklaşım olur. Terörü tek bir faktörle izah etmek mümkün değil.

Gaziantep saldırısında iç unsurlar ön plana çıkmaktadır ama bölgesel ve diğer faktörler de gözardı edilmemelidir.

İzlediğimiz dış politika, benim şahsi görüşlerimle bağlı değil. Suriye politikası Türkiye'nin politikasıdır.

Türkiye olarak Suriye'deki zulme karşı bir tavır alıyoruz. Ortadoğu'daki politikamızdan vazgeçmeyiz.

Türkiye Suriye ilişkileri, ülkedeki zulüm engellenemeyecek hale gelene kadar kesintiye uğramadı. Biz hiçbir ülkedeki muhaliflere 'ayaklanın' diye çağrıda bulunmadık.

Ama bir halk Türkiye'nin de önem verdiği değerler için ayağa kalkmışsa bölgenin en büyük devleti olarak Türkiye'nin kayıtsız kalması beklenemezdi.

Biz Suriye ile ilgili toplantıların Türkiye'de yapılmasını isteriz. İsteriz ki Ermenistan'la Azerbaycan İstanbul'da görüşsün. Sırplarla Boşnaklar İstanbul'da buluşsun. Dış politikamız da bu yönde süreklilik gösteriyor. Hedefimiz Türkiye'nin bölgede diplomasinin merkezi olmasını sağlamak.

İlk aşamada Suriye'deki muhalefetin Beşşar Esad'dan tek istediği reformdu. Hatta gitmesini bile istemediler.

Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere silah verdiğine yönelik iddialar, delillendirilmiş iddialar değildir.

Biz diplomasinin bütün imkanlarını Suriye'de kullandık. Krizin bu boyuta ulaşmaması için her şey yapıldı. Krizle ilgili batı dünyasıyla bir çok kez görüştük ve formüller geliştirdik. Ama Suriye yönetimi bu formüllere imkan tanımadı.

Muhalefet de bütün yolları denedi çözüm için ama Şam'dan sertlikle cevap aldı.

İran halklara güvenmektense yönetimlere ve kişilere güveniyor. İran geçmişte de uyguladığı direniş ekseni politikasını bugün Esad'a uyguluyor.

Bize göre halka dayanan direniş ekseni meşrudur. Direniş ekseni Suriye halkının iradesidir. İran Suriye politikasında hata yapıyor.

Bizim burada öne aldığımız tek şey var: Ortadoğu'daki halkların barışı ve kardeşliği. Bizim politikamız açısından mezhep kesinlikle belirleyici bir faktör değildir.

Suriye konusunda yapılacak 3 politika var: Birincisi statüko adına Esad'ın yanında olmak, ikinci tutum Suriye'de yaşananlarla ilgilenmemek, üçüncüsü ise bizim yürüttüğümüz politika yani Esad'la ilişkimizi yürütemediğimiz için halkın yanında olmak.

Suriye'deki rejimden kaçarak ülkemize sığınan insanlara kapımızı açmamak devlet geleneğimize aykırıdır. Biz Bosnalı kardeşlerimize de Kürt kardeşlerimize de zamanında kapılarımızı açtık.

Yanımızda zulüm varsa biz 'bize ne' demeyiz. Bu coğrafyada yaşayanlar 'bize ne' deme hakkına sahip değildir. Oradaki halka yardım ediyoruz, edeceğiz." nbsp; (KAYNAK NTV)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...