Darbe mağduruna özür ve tazminat

Darbe mağduruna özür ve tazminat

Politika Haberleri

Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonunun raporunda yer alan "Darbe mağdurları için komisyon kurulması" teklifi yeni yılın ilk aylarında hayata geçiriliyor. Komisyon, 1960 sonrası yaşanan darbe ve müdahalelerden zarar görenlerin durumunu araştıracak. Mağdurların maddî ya da manevi zararlarının nasıl giderileceği incelenecek. Zarar görenlerin kendileri veya mirasçıları için 'tazminat' formülü düşünülüyor. Meclis'in alacağı kararla bütün darbe mağdurlarından özür dilenmesi gibi seçenek de masada olacak.

Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonunun raporunda da yer alan 'Darbe mağdurları için yeni bir komisyon kurulması' önerisi yılbaşından sonra hayata geçecek. Bu komisyonun yapacağı çalışmaya göre darbe mağdurlarının maddi ve manevi hak kayıplarının giderilmesi ve devletin özür dilemesi gibi seçenekler gündeme getirilecek.

Merhum Başbakan Adnan Menderes'e ilişkin yargılamanın yeniden yapılması konusunda bilirkişi heyetinden gelecek rapora göre Meclis'te gerekirse bu konuda bir düzenleme yapılacak. Yargılamanın yenilenmesi mümkün olmayacaksa, yine Meclis'ten 'Özür' kararı çıkarılacak. Bu özür sadece Menderes'i değil 1960'tan bu yana yaşanan darbe ve müdahalelerde mağdur olanları kapsayacak. Tüm bu konuların araştırılması için Meclis'te yeni bir komisyonun kurulması gündeme gelecek. Bu tür komisyonlar, darbelerin yaşandığı hemen hemen tüm ülkelerde de kurulmuştu ve mağdurların hak kayıpları giderilmişti.

Türkiye'de yaşanan darbelerden mağdur olanların kendileri veya mirasçıları için 'tazminat' ödenmesinin de gündeme gelebileceği belirtiliyor. Darbe sırasında milletvekili olduğu halde sonrasında milletvekilliğinden kaynaklanan haklarını kaybeden kişiler ve mirasçıları için de hak kayıplarının giderilmesi için düzenleme yapılması bekleniyor. Bu konuda Meclis Dilekçe Komisyonunda da bir milletvekili yakınının başvurusu olduğu öğrenildi.


27 Mayıs Darbesi Alt Komisyonu Başkanı AK Partili Enver Yılmaz, Menderes'in itibarının zaten 1990 yılında yapıldığını hatırlatarak, "Meclis 17 Nisan 1990 yılında bir karar alarak itibarını iade etti. Bugün olması gereken, yargılamanın yenilenmesi ve idam kararının kaldırılmasıdır. Hukukçular şimdi bunu araştırıyor. Eğer imkân varsa, Meclis bu konuda bir düzenleme yapabilecek. Bu olmuyorsa, Meclis, Menderes'i de kapsayacak şekilde darbe mağdurlarından özür dileyebilir" dedi. AK Parti MKYK üyesi hukukçu Osman Can da, Menderes'e idam kararını veren Yüksek Adalet Divanının her şeyiyle yok hükmünde olduğunu belirterek, "Yassıada kararı hukuki bir işlem niteliğinde değildir. Bu nedenle yeniden yargılama gerektirecek bir durum dahi yok. Ortada ceza hukuku anlamında işlenmiş, ama yargılanmamış bir cinayet vardır. Siyaseten de bütün sonuçları ile ortadan kaldırılması gereken bir sistem vardır" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...