İlk milli tankımız görücüye çıktı

İlk milli tankımız görücüye çıktı

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ilk özgün ana muharebe tankı ''Altay''ı tanıttı. İsmini Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan alan milli tank ile Türkiye bu alanda dışa bağımlılıktan kurtulacak.Törende konuşan Başbakan Erdoğan, "Son 100 yıl içinde, gerek Birinci Dünya Savaşı'nda, yaşadığımız o Kurtuluş Savaşımızdaki sıkıntıları hatırlarsak, bugün Altay Tankı'nın ne anlam ifade ettiği çok daha iyi anlaşılacaktır" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ilk özgün ana muharebe tankı ''Altay''ın prototip tanıtım törenine katıldı. nbsp;Otokar tarafından yapılan tank ismini nbsp;Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan aldı. Milli tank ile Türkiye bu alanda dışa bağımlılıktan kurtulacak ve ALTAY'ın tüm tasarım ve fikri mülkiyet haklarına sahip olacak.

##tgvideo## nbsp;

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

Milli tankın tasarım, geliştirme, entegrasyon, test ve üretimine ilişkin tüm bilgi ve dokümanları içeren ve tankın seri üretimine temel teşkil edecek bir teknik veri paketi, hiçbir kısıtlama olmaksızın ve tüm hakları ile Türkiye Cumhuriyeti'nin olacak. nbsp;Altay'ın üzerinde ana silah olarak birçok farklı mühimmatları atabilen 120 mm'lik 55 kalibre top bulunacak. Ana silah ve yardımcı silahların kontrol edilmesi için Altay'a özel yeni nesil atış kontrol sistemi çalışmaları ise devam ediyor. Bu sistem sayesinde Altay, hareket halindeki hedefleri bile çok yüksek isabet oranıyla vurabilecek. Altay tankında her türlü tehdide karşı tankı korumak üzere tasarlanan modüler kompozit zırhlar ve mürettebatın kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer tehditlerin bulunduğu ortamlarda görevlerini gerçekleştirmesine olanak tanıyan yardımcı sistemler de bulunacak. nbsp;

4 MÜRETTEBAT GÖREV YAPACAK
ALTAY tankında tank komutanı, nişancı, sürücü ve doldurucu olarak 4 mürettebat görev yapacak. ALTAY'ın üzerinde ana silah olarak, birçok farklı mühimmatları atabilen 120 mm'lik 55 kalibre top bulunacak. Ana silah ve yardımcı silahların kontrol edilmesi için ALTAY'a özel yeni nesil atış kontrol sistemi çalışmaları ise devam ediyor. Bu sistem sayesinde ALTAY hareket halindeki hedefleri bile çok yüksek isabet oranıyla vurabilecek.

BU TANKIN ÖNEMİ DAHA İYİ ANLAŞILACAK
Törende nbsp;konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin, Altay Projesi ile son derece yüksek teknolojileri bünyesinde barındıran ana muharebe tanklarını tasarlayıp üretebilen sınırlı sayıdaki ülkeler arasına girdiğini belirterek, "Son 100 yıl içinde, gerek Birinci Dünya Savaşı'nda, yaşadığımız o Kurtuluş Savaşımızdaki sıkıntıları hatırlarsak, bugün Altay Tankı'nın ne anlam ifade ettiği çok daha iyi anlaşılacaktır" dedi. Erdoğan, Altay Tankı'nın, ilk prototipleri üzerinde, 2013 yılı boyunca testler yapılacağını ifade ederek, bu test faaliyetlerinin akabinde, nihai prototiplerin üretim ve doğrulama test süreçlerinin başlatılacağını söyledi. Böylesine detaylı ve zorlu test süreçlerinin başarı ile tamamlanması sonrasında, seri üretim faaliyetlerinin de zaman kaybetmeksizin başlatılacağını belirten Erdoğan, "Bu konuda irademiz tamdır ve gereken kararları zamanında alacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın" dedi. nbsp;

ÖNEMLİ FIRSATLAR DOĞDU
Erdoğan, Altay Projesi geliştirme faaliyetleri için yurt içindeki her türlü mevcut imkan ve kabiliyetlerin azami ölçüde kullanıldığını anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Mevcut kabiliyet ve imkanların yanı sıra Altay Tankı'nın üretimi aşamasında, Türkiye çok önemli yatırımları da kazanma fırsatını elde etti. Altay Tankı'nın prototip üretimi aşamasında, savunma sanayimize uzun yıllar hizmet edecek çok önemli yatırımlar da gerçekleştirildi. OTOKAR tesislerinde, elektromanyetik güvenliğin test edileceği yüksek teknolojiye sahip yansımasız oda kuruldu. Tankın hareket kabiliyeti testlerinin icra edileceği tank test pisti ülkemize kazandırıldı. Çevre şartları testleri için iklimlendirme odası yapıldı. Şereflikoçhisar Tank Atış Poligonunda balistik koruma merkezi kuruldu. Makine Kimya Endüstrisi Kırıkkale tesislerinde ısıl işlem fırınları kullanılmaya başlandı. ASELSAN ve yine OTOKAR tesislerinde 6 eksenli simülatör kuruldu. Bu altyapı yatırımları, askeri-sivil başka birçok projeye hizmet edebilecek kapasiteye ve donanıma sahip." nbsp;

GEÇMİŞTEN ÖRNEK VERDİ
Başbakan Erdoğan, Osmanlı İmparatorluğu döneminde de özellikle beşeri yeterlilik ve donanım açısından çok güçlü bir ordu olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "Osmanlı coğrafyasının her köyünden, hiç tereddüt etmeden savaşmaya koşan kahramanlarımız, yiğit Mehmetçiklerimiz vardı. Savaştıkları her cephede destan yazan komutanlarımız, zabitlerimiz, subaylarımız vardı. Ama bu ordu, özellikle Osmanlı'nın son dönemlerinde lojistik konusunda, teçhizat konusunda gerçekten çok büyük sıkıntılar içerisindeydi. Çöllerde savaşan Mehmetçiğin üzerinde, Balkan coğrafyasına uygun kıyafet vardı. Sarıkamış'ta, Erzurum'da, eksi 30'lara varan soğukta savaşan Mehmetçiğin üzerinde de tam aksine çöl kıyafetleri vardı. İstanbul'dan yola çıkıp, yarısı trenle, yarısı yaya olarak, 50 günde Erzincan'a ulaşabilen askerin ayağında parçalanmış çarıktan başka hiçbir şey yoktu. Koca bir tümen, elinde birkaç cebel topuyla, birkaç makinalı tüfekle, sınırlı sayıda mermiyle, aç biilaç bir şekilde, tam teçhizatlı, modern ordulara karşı cansiperane savaşmak zorunda kalıyordu. Bunu daha önce de anlattım: Medine'de, Osmanlı Ordusu, kuşatma altında açlıktan ölmemek için, Merhum Fahrettin Paşa'nın talimatıyla çekirge yiyerek ayakta kalıyordu. Rahmetli büyük dedemin de şehit olduğu Sarıkamış'ta, askerlerimizi, düşman kadar, açlık kadar, yokluk kadar, maalesef bütün vücutlarını saran bit tüketiyordu. Buğday tanelerinin bir saç üzerinde kavrulmasıyla elde edilen bir avuç kavurga, Mehmetçik için bulunmaz bir nimet olarak görülüyordu. Avrupa ordularında uçak gelişmiş bir savaş aracı olarak kullanılırken, bizim, bırakınız neferlerimizi, zabitlerimiz dahi, uçağı ilk kez, kendi semalarında, üzerlerine bomba yağdırırken gördü. "

SABRIMIZIN BİR SINIRI VAR
Son 10 yılda ordunun gücünü güç kattıklarını belirten Erdoğan, "Kendi ordusunun ihtiyacını karşılayan bir ülke olmak yolunda emin adımlarla ilerleyen bir ülke olacağız. Bizim herhangi bir ülkeye karşı hasmane bir tutumumuz yok. Kendimiz için istediğimizi tüm bölgeler için istiyoruz. Bizim iyi niyetimizi hiç kimse pasiflik olarak algılamasın. Her ülke bilsin ki bizim de sabrımızın sınırı var. Dünyanın en yüce ordularından biriyle gereken karşılığı vermekte tereddüt etmeyiz" nbsp;ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...