Barzani'den 15 bin Suriyeli Kürt'e silahlı eğitim

Barzani'den 15 bin Suriyeli Kürt'e silahlı eğitim

DÜNYA Haberleri

Fransız dergisi L'Essentiel'de röportajı yayınlanan Kürt lider Barzani, "Irak özerk bölgesi ile Suriye'deki Kürt bölgesinin birleşmesi gündemimizde değil" dedi. Barzani, denetimleri altındaki bölgede Suriye'den gelen 15 bine yakın çoğu erkek sığınmacının silahlı eğitim gördüklerini de ifade etti.

Fransız dergisi L'Essentiel'de röportajı yayınlanan nbsp;Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani, nbsp;Türkiye ile ilişkilerin hiçbir zaman bozulmasını istemediklerini ancak geçmişte kendilerine gözdağı verilmek istendiğini söyledi. Barzani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'ı ziyaretinde Kürt sorununu barışçıl yolla çözmek istediklerini, geçen yıl Erbil'e geldiğini hatırlattı.

KÜRTLER TÜRKİYE DAHİL HER YERDE HAKLARINI ALMALI
Barzani, şunları söyledi: "Türkiye dahil her yerde Kürtler'in haklarını elde etmesinden yanayız. Türkiye'nin izlediği politika, bu hakların elde edilmesinde önemli rol oynayabilir. Silahlı çözüm yollarına, çatışmalara, kan dökülmesine karşıyız. Türkiye Parlamentosu, buradaki Kürt üyeler için küçümsenemeyecek bir fırsattır. Günümüzde problemlerin çözümü için şiddete gerek yok. Türkiye'deki Kürt siyasi liderler de barışçıl yollarla meseleleri çözmek istediklerini söylüyor. Biz de üzerimize düşeni her zaman yapmaya hazırız."

SURİYE'DE DE BİZİMKİ GİBİ ÖZERK BÖLGE OLABİLİR nbsp;
Barzani, bir soru üzerine denetimleri altındaki bölgede Suriye'den gelen 15 bine yakın çoğu erkek sığınmacı bulunduğunu söyledi. Bunların bir kesiminin silahlı eğitim gördüklerini, yaşadıkları yerde olası bir kaos karşısında güçlü olmaları gerektiğini anlatan Mesut Barzani, şunları kaydetti: "Suriye'deki Kürtler, bu ülke yönetimi tarafından bugüne kadar vatandaş olarak kabul edilmedi. Suriye'deki Kürtler'e yönelik olarak 1960'lı yılların başından itibaren Araplaştırma politikası izlendi. Suriye'deki Kürtler'e Irak'takine benzer haklar verilebiir. Irak özerk bölgesi ile Suriye'deki Kürt bölgesinin birleşmesi gündemimizde değildir. Gelecekte ne olabileceğini hiç kimse bilemez. Hakların elde edilmesi barısçı yollar ve diyalog yoluyla talep edilebilir."



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...