Dev pist Intercity'ye geçti

- Güncelleme:
Dev pist Intercity'ye geçti

Ekonomi Haberleri

İstanbul Park'a, 10 Ekim'deki açık artırmada en yüksek teklifi veren MC Yarış Sporları, ilk yılın kira bedeli olan 9.1 milyon lira ve KDV tutarındaki teminat mektubunu getiremedi ve pist Intercity'nin oldu

Formula 1 yarışları için yapılan, daha sonra yarışların Türkiye'den çekilmesi üzerine ne yapılacağına dair tartışmalarla gündemde olan İstanbul Park Yarış Kompleksi, Intercity olarak bilinen Eylül Tarım Oto Kiralama ve Pazarlama Ltd Şti.'nin oldu. Pistin 10 Ekim 2012 tarihinde yapılan açık artırma ihalesinde en yüksek teklifi veren İstanbul MC Yarış Sporları ve Motorlu Araçlar şirketi, yasal süre içinde ilk yılın kira bedeli olan 9.1 milyon lira ile KDV toplamı tutarındaki teminat mektubunu, belirtilen süre içerisinde getiremedi. İhale kuralları gereğince, en yüksek teklifi veren firma teminat mektubunu getirmediği için davet en iyi teklifi veren ikinci firmaya götürüldü. İkinci en iyi teklifin sahibi olan Intercit, yıllık 9 milyon lira ve KDV toplamı tutarındaki teminat mektubunu FİYAŞ'a (Formula İstanbul Yatırım A.Ş.) yetkililerine teslim etti ve önceki gün sözleşme imzalandı. Sürecin bundan sonraki aşamasında, FİYAŞ ve Eylül Tarım (Intercity) ortaklaşa bir ekip oluşturarak pistin eksiksiz ve çalışır durumda olduğunu tespit edecek ve teslimat gerçekleştirilecek. İhale şartnamesine göre ihalede en yüksek teklifi veren İstanbul MC Yarış Sporları Ltd.'in, 93 bin liralık teminat çeki de yanmış oldu. nbsp;İhalede en yüksek teklifi verdiği halde ödemeyi yapamayan MC'nin sahibi Sinan Akıman, pistin işletmesini almak için şirketi 2012 yılı başında kurduklarını söylemiş, bankacılıkta edindiği tecrübe ve yabancı ülkelerdeki finans kuruluşlarıyla bağlantıları sayesinde İngiliz finans şirketlerinin de bulunduğu bir konsorsiyum ile gerekli finansmanı sağlayacağız. Arkamızda fonlar var" demişti.


Yeni sahibi pisti 10 yıl işletecek
İstanbul Ticaret Odası ve FİYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, şeffaf bir ihale gerçekleştirdiklerini, en yüksek teklifi veren şirketin yükümlülüğünü yerine getiremediği için ikinci şirkete teklif götürdüklerini söyledi. Intercity markasıyla araç kiralama sektöründe faaliyet gösteren Eylül Tarım şirketi, pistin işletmesini 2023'e kadar yapacak. İstanbul Park Pisti, Formula 1 yarışlarının İstanbul'da yapılması ve Türkiye'nin tanıtımına büyük katkısı olacağı düşüncesiyle eski İTO Başkanı Mehmet Yıldırım liderliğinde yapılmıştı. Projeye imzayı eski başbakanlardan Bülent Ecevit imza attı, açılışını da 10 Eylül 2002'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı. İstanbul'da ilk Formula 1 Grand Prix'si 2005'te, son yarış 2011'de yapıldı. İstanbul Park'a TOBB yüzde 40.65, İTO yüzde 39.92, İto Eğitim Vakfı yüzde 0.73, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yüzde 10.98 ve İl Özel İdare yüzde 7.69 payla ortak bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...