Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yapılandırdığınız kredi daha pahalıya gelmesin

- Güncelleme:
Yapılandırdığınız kredi daha pahalıya gelmesin

GÜNDEM Haberleri

Yüksek faizle konut kredisi alanlar, yüzde 0.78'e kadar düşen faizlerle kredisini yapılandırmaya koşuyor. Ancak uzmanlar, yeni kredinin masraflarıyla vadelerinin iyi karşılaştırılmasını tavsiye ediyor...

Türkiye'nin kredi notunun düşmesinden sonra Merkez Bankası'nın faiz indirimini bankalar takip etti. Bu da konut kredilerinde yüzde 1'lerde olan faizlerin yüzde 0.78'lere kadar düşmesine sebep oldu. Faizler düşünce de özellikle uzun vadeli konut kredisi alanlar, düşük faizlerle kredilerini nbsp;yeniden yapılandırma telaşına düştü. Kredilerini yeniden yapılandırmak isteyenler önce başka bankalardan teklif alarak kendi bankalarına aynı şartlarda kredi yapılandırması yapıp yapamayacağını soruyor. Uzmanlar ise kredi yapılandırırken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor:
gt; Krediniz yüzde 1.5'in üzerindeyse mutlaka yapılandırma şartlarını bankanız ve bir başka banka aracılığıyla başlatın.
gt; Yapılandırma işlemi, yeniden kredi alıyor gibi hesaplandığından faiz, ekspertiz, dosya masrafı, hayat sigortası, DASK ve konut sigortası yeniden yapılıyor. Üzerine binde 2 erken kapama bedeli ödeniyor.
gt; Bunun için bütün kalemler tek tek sorulmalı. Toplam ödenecek rakam mutlaka göz önünde bulundurulmalı.
gt; Konut kredisinde şu anda 0.79 en düşük oran. Ancak düşüş devam edebilir.
gt; Karar vermeden önce, kaç ay ödemeniz kaldığına, bundan böyle kalan vadenizde kaç lira ödeyeceğinize dikkat edin.
gt; Yapılandırmanın geri ödemesi yapılırken, faizler öncelikle tahsil edileceğinden, toplam tutar hiç fark etmeyebilir de.
gt; Başka bankadan aldığınız teklifi, önce kendi bankanıza söyleyin ve o şartları uygulayıp uygulamayacağını sorun.


Düşük faizde fark fazla değil
Bir tüketici 96 bin lira krediyi 8 yıl vadeli, 0.98 faizli olarak aldı. 3 yıl sonunda 70 bin lira ana para para, 24 bin lira faiz ödemesi kaldı. Yeniden yapılandırırsa şöyle olacak:
gt; nbsp;Erken kapama ücreti 1400 lira (binde 2). nbsp;
gt; nbsp;59 ay vade, yüzde 0.81 faiz uygulanacak.
gt; nbsp;1000 lira dosya masrafı, 500 TL?ekspertiz, 250 TL ipotek tesis ücreti, 300 lira DASK ve konut sigortası paketi, 217 lira hayat sigortası.
gt; nbsp;Bu durumda 72500 lira kredi çekilecek.
gt; nbsp;Bugün aylık ödemesi 1500 lira olan tüketici, yapılandırmada 1529 lira taksit ödeyecek.
gt; nbsp;Kredisini yapılandırırsa 59 ayın sonunda ödeyeceği toplam tutar, 90 bin 224 TL.
gt; nbsp;Yapılandırmazsa 59 ay sonunda toplam 94.138 lira ödemiş olacak. nbsp;
gt; nbsp;Yapılandırırsa, aylık 29 lira fazla ödeyerek 5 yılda yaklaşık 2 bin lira tasarruf edecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...