Hiç 'öteki' olmadık

Hiç 'öteki' olmadık

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'de yaşayan Yahudiler olarak hiçbir zaman ayırım görmediklerini belirten İzzet Keribar, Gazze ve Mavi Marmara olaylarından sonra gerilen Türk-İsrail ilişkilerinin kendilerini çok üzdüğünü söyledi

Türkiye'de fotoğrafçılık denince akla gelen ilk isimlerden biri İzzet Keribar. Yahudi olan Keribar, 77 yıllık ömrüyle aynı zamanda Cumhuriyet dönemindeki pek çok olayın da yakın tanığı bir Türkiye vatandaşı. Ufak tefek olaylar olsa da Türkiye'de yaşayan Yahudilerin hiçbir zaman "öteki" olmadıklarını ve sorunsuz yaşadıklarını söylüyor. Son yıllarda gerilen Türkiye-İsrail ilişkilerinin kendilerini çok üzdüğünü belirten Keribar, sorunun düzeltilmesi için de İsrail'in mutlaka Türkiye'den özrü dilemesi gerektiğini belirtiyor. İzzet Keribar'ın renkli, maceralı ve pek çok olayı içinde barındıran hayat hikayesi kitaplaştırıldı. "Öteki ya da değil ne fark eder!" adıyla çıkan kitap bugün raflarda yerini alacak. Keribar'la hem yayımlanan biyografisini hem de kitapta pek değinilmeyen siyasi olayları ve Türkiye-İsrail ilişkilerini konuştuk. İzzet Keribar'ın biyografisine isim olarak seçtiği 'öteki'lik vurgusu ilk başta farklı çağrışımlar akla getirse de asla 'öteki' olmadıklarını söylüyor. 20-44 yaş aralığındaki gayrimüslimlerin askere alındığı Yirmi Kur'a İhtiyatlar Olayı, 1942 tarihli Varlık Vergisi, İkinci Dünya Savaşı, 6-7 Eylül 1955 ve 1964 olayları gibi pek çok hadiseye tanık olmuş bir isim Keribar. Ancak o bu süreçleri bir şikayet mekanizması olarak ifade etmiyor: "Yahudi Cemaati'nin Türkiye'yle hiçbir zaman problemi olmadı. Kendimizi hiç 'öteki' hissetmedik. Türkiye'deki Yahudiler olarak biz burada sıkıntısız olarak yaşadık, ufak tefek şeyler olsa da ciddi bir şey olmadı. Bir tek 1936 Trakya olayları var. 6-7 Eylül olayları zaten Yahudilere karşı değildi." İzzet Keribar, Türkiye'nin 2. Dünya Savaşı'ndaki tutumu sayesinde Yahudilerin katliama uğramaktan kurtulduğunu söylüyor. Ona göre Türkiye savaşa girse Doğu Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de Yahudiler katliama uğrayacak ve büyük bir trajedi yaşanacaktı. CELAL BAYAR'IN FOTOĞRAFINI ÇEKTİMİzzet Keribar, müzik ve aileden gelen ticaret deneyimine rağmen hayatını fotoğrafçılık üzerine kurmuş. Gençliğinden itibaren Anadolu Kulübü'nün müdavimlerinden olan Keribar, 1953'te denk geldiği Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın fotoğrafını çekme şansını da bulmuş. Oldukça da mütevazı: "Bizim zamanımızda kimse olmadığı için adımız öne çıktı. Şimdi rekabet çok fazla..." Keribar'la hayatını anlatan "Öteki ya da değil ne fark eder!" adlı kitabı üzerine konuştuk.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...