Assange, 1 milyon dosya açıklayacak

/ Kaynak: İHA
Assange, 1 milyon dosya açıklayacak

DÜNYA Haberleri  / İHA

Wikileaks kurucusu Julian Assange, Londra'daki Ekvator Büyükelçilik binasının balkonundan konuşma yaptı. 2013 yılında, Wikileaks'in bir milyon dosya daha yayınlamaya hazırlandığını kaydeden Assange, ''bu dosyaların yayınlanmasından dünyadaki her ülkenin etkileneceğini'' söyledi.

Balkona çıktığı sırada büyük alkış alan Assange, kendisini destekleyenlere minnet duyduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"6 ay önce bu binaya girdim. Burası benim evim, ofisim ve sığınağım oldu. Ekvator hükümetinin sağlam duruşu ve halkının desteği sayesinde burada güvendeyim. Size ve dünyanın her bir yanında Wikileaks'i destekleyen herkese teşekkür ediyorum"
Özgürlüğünün kısıtlı olduğunu ancak aralarında Gottfrid Svartholm, Jeremy Hammond, Nabeel Rajab ve Bradley Manning gibi kişilerin de bulunduğu bu gece hapiste olan 232 gazetecinin aksine destekçileriyle iletişim kurabildiğini belirten Assange, tutuklu gazetecileri andı.

Doğruluk peşinde olan ve tutuklanma riskine karşı yalnızca doğruları yayınlayan gazetecileri selamlayan Assange, "Binalarımız nasıl güçlü tuğlaları sayesinde yükseliyorsa, medeniyetimiz de yalnızca düşünceleri doğru olduğu zaman kuvvetli olabilir. Binalarımızın hammaddesi ne kadar kalitesiz olursa içinde yaşamak o kadar tehlikeli hale gelir. Medyamız da yozlaşır ve tarihimiz yarı doğru yarı yalanlarla dolu olursa medeniyetimiz asla adil olmaz. Toplumumuz entelektüel gecekondu şehirleri gibidir. Dünyayla ve birbirimizle ilgili olan fikirlerimiz de bizi söyledikleri yalanlarla defalarca savaşların içine sokarak milyonlarca insanın ölümüne sebep olan aynı sistem tarafından oluşturulmuştur. Plastikten bir gökdelen inşa edemeyeceğiniz gibi cahillik ve yalanlarla dolu bir medeniyet de kuramazsınız" dedi.
Yaklaşık 15 dakika süren konuşmasında ABD'yi de eleştiren Assange, Pentagon'un Wikileaks'in çalışmalarını ''devam eden suç'' olarak tanımladığına dikkati çekti. Assange, ''Durum buyken ve hükümetim gazeteciliği ve Wikileaks'in bastıklarını savunmazken, burada kalmalıyım. Ancak standart prosedürleri uygulamak isteyen ve güvenli geçişim konusunda garanti veren herkese kapı açık" diye konuştu.

2013 yılında, Wikileaks'in bir milyon dosya daha yayınlamaya hazırlandığını kaydeden Assange, ''bu dosyaların yayınlanmasından dünyadaki her ülkenin etkileneceğini'' söyledi.
Assange konuşmasına şu sözlerle son verdi, "Eğer bildiklerinizi söylemezseniz, bir insan olarak size ait olan şeyden vazgeçerseniz, bilincinizden, özgürlüğünüzden, doğru ve yanlış algınızdan feragat ederseniz belki de farkına varmadan pasif, savunmasız ve kontrol edilebilir bir hale gelebilirsiniz. İnsanlar sıklıkla ne yapabileceklerini soruyor. Cevap çok basit; dünyanın nasıl çalıştığını öğrenin. Monarşi ve demokrasinin arkasına sığınarak sizi kontrol etmeye çalışanlara karşı çıkın. Tek bir amaçta ve prensipte toplanın. Tasarlayın, inşa edin, savunun, öğrenin, karşı çıkın ve şimdi hareket edin"


Altı ay boyunca Ekvator Büyükelçiliğinde kalan Assange, bu konuşmasıyla birlikte ikinci defa kamuoyuna çıkmış oldu. Assange, bu süreç içerisinde Videolink aracılığıyla elçilik binasından çeşitli üniversitelerde konferanslarda görünmüştü.


Wikileaks sitesinde yayınladığı belgelerle bir çok ülkeyi utandıran Assange, İsveç'e iade edildiği takdirde, Amerika'ya gönderileceğini savunuyor.


Assange daha önce Ağustos ayında balkondan yaptığı konuşmasında, Ekvator'un sığınma talebini kabul etmesi ile diplomatik kördüğümlerin çözülmesi için çağrıda bulunmuştu. Kasım ayında ise gazetecilere, kredi kartı şirketlerinin yapılan bağışları bloke ettiğini ifade etmiş ve bu uygulamanın Wikileaks gelirlerinin yaklaşık yüzde doksan beşinin kaybolmasına neden olduğunu açıklamıştı.

DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...