Yazıcı: Çocukları kanserli ürünlerden koruduk

- Güncelleme:
Yazıcı: Çocukları kanserli ürünlerden koruduk

Ekonomi Haberleri

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, her sene olduğu gibi okullar açılmadan önce kırtasiye ürünleri ve okul kıyafetlerine yönelik denetimlerini sıklaştırdı. Yapılan denetimlerde, okul kıyafetlerinde kanserojen kimyasala rastlanmadı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, her sene olduğu gibi okullar açılmadan önce kırtasiye ürünleri ve okul kıyafetlerine yönelik denetimlerini sıklaştırdı. nbsp;Yapılan denetimlerde, kırtasiye ürünlerinin yüzde 24'ü güvensiz bulunurken, nbsp;okul kıyafetlerinde kanserojen kimyasala rastlanmadı.

##tgvideo## nbsp;

Okullar açılmadan önce yaptıkları piyasa denetimlerine ilişkin basın toplantısı düzenleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Özellikle İstanbul'da vatandaşın yoğun olarak alışveriş yaptığı İSTOÇ, Tahtakale ve büyük marketlerde, çanta, boya, silgi, abaküs, sayı fasulyesi, su matarası ve etiket gibi çok çeşitli kırtasiye ürünü denetlendi. Bu kapsamda, 50'ye yakın ithalatçı ve satıcı nezdinde 25 binin üzerinde ürün incelendi. 46 farklı model kırtasiye ürününden numune alındı" dedi. Numunelerin yüzde 76'sının güvenli olduğunu söyleyen Yazıcıoğlu, "Bir önceki denetimlerde güvensiz bulunan ürün oranı yüzde 53 iken, yüzde 24'e geriledi. Riskli ürünler piyasadan toplatılırken, bu ürünlerin imalatçı ve ithalatçılarına 33 bin 981 TL'ye kadar idari para cezası kesiliyor. Uygunsuz bulunan ürünlerin büyük bölümü ise ithal.
İstanbul, Kayseri, Malatya, İzmir ve Urfa gibi illerde de okul kıyafet ve ayakkabılarına yönelik denetim yapıldı. Önlük, forma, kazak, eşofman, pantolon ve çorap gibi ürü nlere ait 80 farklı modelden numune alınırken, bu numunelere kanserojen azo boyar madde testi yapıldı. Hiçbir üründe bu boyaya rastlanmadı" açıklamasını yaptı.
Yıl sonunda yürürlüğe girecek tebliğ ile ürünlerde artık cıva, arsenik, kurşun ve kadmiyum gibi toplamda 8 ağır metale yönelik de tahliller yapılacağını da hatırlatan Yazıcıoğlu, "Tekstil ve plastik malzemelere de yanmazlık testi yapılacak. Böylece sektör temsilcileri, sonradan "Bilmiyorduk, farkında değildik, zarar ederiz" diyemeyecek. Bakanlık önümüzdeki süreçte caydırıcı olması açısından firma isimlerini de açıklamayı düşünüyor" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...