Kentsel dönüşüme destek yüzde 80

- Güncelleme:
Kentsel dönüşüme destek yüzde 80

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin 32 ilinde 4 bin 285 kişi ile yapılan ankete göre vatandaşların yüzde 80'i kentsel dönüşümü destekliyor. Birçoğu güvenli mesken için evinin yıkılmasına hazır olduğunu belirtiyor...

Afetlere karşı güçlü binalar kurmak için başlatılan kentsel dönüşüm, vatandaşın da büyük desteğini aldı. Türkiye genelinde birinci derecede deprem bölgesinde olan 32 ilde yapılan anketten hükümeti sevindiren sonuçlar çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 18 yaşın üzerinde 4 bin 285 kişi üzerinde yaptırdığı ankete göre vatandaşın yüzde 80'i kentsel dönüşümü destekliyor. Ankete katılanların yüzde 75'inin ise zorunlu deprem sigortası bulunmuyor. Vatandaşların yüzde 45.6'sı 50 ile 100 metrekare arası evlerde oturuyor. Ev alırken ya da kiralarken, "Deprem etüdü yapıldı mı" sorusuna katılanların yüzde 76'sı "hayır" cevabı verdi. Yine yüzde 75'lik kesim, binanın depreme dayanıklı olup olmadığını bile sormamış. Hatta birçoğu, etüt yapmak isteyenlere de karşı çıkmış. Anketteki en çarpıcı sonuç ise "Binanız depreme dayanıksızsa ne yaparsınız" sorusu karşılığında ortaya çıktı. Halkın yüzde 40.7'si devlet kira yardımı yaparsa evini boşaltacağını söylerken, daha güvenli bir yerde yaşamak için evini boşaltmaya hazır olanların oranı yüzde 23.3 oldu. Anketten çıkan en memnun edici sonç ise, depreme karşı artan bilinç ve Türk halkının kentsel dönüşümü desteklemesi oldu. Riskli binaların tespitini ise idareler tarafından yapılması tercih ediliyor. Ankette vatandaşların yaşadığı yeri seçerken doğup büyüdüğü yer olması ile ev-daire fiyatlarının uygun olmasını dikkate aldığı da ortaya çıktı.


METROPOLDE YAŞAYANLAR EVE GÜVENİYOR
"Gerçekleşmesi muhtemel bir depremde evinizin hasar göreceğini ya da yıkılabileceğini düşünüyor musunuz?" sorusuna metropollerde yaşayan vatandaşların yüzde 43'ü 'evet' dedi. Halkın yüzde 50'si ise yaşadığı yerin muhtemel bir depremde ayakta kalacağından şüpheli.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...