Almanya'da sunnet tartışması bitti

Almanya'da sunnet tartışması bitti

DÜNYA Haberleri

Almanya'da hükümetin hazırladığı erkek çocukların sünnet edilmesini düzenleyen yasa tasarısı, oy çoğunluğuyla kabul edildi.

nbsp;


Alman Meclisi'nde bugün gerçekleşen oylamada, ''sünnet yasası'', 434 milletvekilinin "evet" oyu ile onaylandı. Oylamada, 100 milletvekili yeni yasaya "hayır" derken, 46 milletvekili de çekimser oy kullandı. Böylelikle belli koşullar altında ebeveynlere çocuğunu sünnet ettirmeye izin verildi.
Oylamaya katılan Yeşiller Federal Milletvekili Mehmet Kılıç, alınan kararın Müslümanları dikkate almadığını söyleyerek şöyle konuştu:

"Parlamentonun şuan verdiği karara göre; çocuklar 6 aydan daha küçüklerse doktor olmayan biri tarafından hastane olmayan bir yerde de sünnet edilebilecekler. Bu tamamen Yahudi inancına uygun olarak yapılan bir yasadır. Bunun tam tersi ise, Müslümanlar genellikle 6 ayın üzerinde sünnet törenini yaptıkları için eğer Almanya'daki doktor, hastane gibi kurallara uymazlarsa savcılık kapılarının önüne gelecek. Onun için bu yasa tasarısı daha çok Yahudileri dikkate alırken, Müslümanları dışarıda bıraktı. Halbuki bütün argümanlarda sanki her iki dini grup için de yapılıyormuş gibi gösterildi. Bana göre bu üzücü bir durum."

Almanya'nın kendi tarihi geçmişi nedeniyle Yahudi toplumuna karşı bir sorumluluk taşıdığını ifade eden Kılıç çıkan yasanın Müslümanların işini zorlaştırdığını söyleyerek, "Bu sorumluluk ve bu korku içerisinde yapılan bu yasa maalesef böyle bir sonuç çıkardı. Çünkü dünyada tıbbın en iyi gelişmiş olduğu ülkelerden biri olan Almanya'da, çocukların doktorsuz, hastanesiz, narkozsuz böyle bir operasyona tabi tutulmalarını yasayla tespit etmek bence doğru değil. Onun da ötesinde, 6 ayın üstünde yapılan operasyonlarda da bunların hepsi dikkate alınacağı için Müslümanların işi bundan sonra daha zor olacak. Çünkü artık hakimler de sünnetçi bunu bilmiyordu diyemeyecek. Artık beraat kararı veremeyecekler" dedi.

Parlamentoda bugünkü gelişmeleri takip eden Almanya Türk Toplumu Başkan Yardımcısı Ayşe Demir de, kendisiyle yapılan röportajda, çıkan kararla birlikte bu konu hakkında uzun zamandır duyulan tedirginliklerin de sona ermesinden dolayı Almanya Türk Toplumu olarak memnun olduklarını dile getirdi.

Demir, Almanya Türk Toplumu olarak her zaman Yahudilerin de aynı dertten muzdarip olmalarının fayda sağlayacağı görüşünde olduklarını belirterek, "Aksi takdirde hükümet herhangi bir şekilde adım atmazdı diye düşünüyoruz" dedi.

Almanya Türk Toplumu Başkan Yardımcısı Ayşe Demir, "Çıkan olumlu sonuçla artık bu tedirginlik durumuna son verildi. Bundan sonra çocuklar rahat bir şekilde sünnet ettirilebilir" ifadelerinde bulundu.

Köln Eyalet Mahkemesi'nin Mayıs ayında aldığı bir kararla erkek çocuklarının sünnet edilmesi, "adam yaralama" suçu kapsamında yasaklanmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...