Akçakaleliler bomba korkusuyla yaşıyor

/ Kaynak: OZEL
Akçakaleliler bomba korkusuyla yaşıyor

GÜNDEM Haberleri  / OZEL

Sınır kapısını ve Tel Ebyad kasabasını Özgür Suriye Ordusu'na kaptıran Beşar Esad güçleri havaliyi uzaktan topçu ateşine tutuyor. Zaman zaman top mermilerinin ve şarapnel parçalarının düştüğü sınırın bu yakasındaki Akçakale'de halk adeta diken üstünde

Şanlıurfa'nın Akçakale kazası son günlerde ciddi bir tedirginlik yaşıyor. Sınır kapısını ve Tel Ebyad kasabasını kaybeden Beşar Esad güçleri havaliyi 13 km öteden topçu ateşine tutuyor. Zaman zaman mermi ve şarapnel parçaları Türkiye topraklarına düşüyor. İlçedeki 14 okul kapalı ve ne zaman açılacağı da bilinmiyor. Osmanlı yıllarında Tel Ebyad ile Akçakale aynı beldenin mahalleleri imiş. Zaten Tel "kale" Ebyad "beyaz" demek oluyor. Suriye kurulunca, sınır kasabanın tam ortasından geçiriliyor. İki taraftaki hısım akraba yıllarca birbirlerine hasret kalıyor. Suriye ile evvelki yıllarda yaşanan yumuşamada birbirleri ile buluşmuş rahatça gitmiş gelmişlerdi. Her iki belde hâlâ iç içe bazı yerlerde sınırı sadece tren yolu belirliyor. Hal böyle olunca Tel Ebyad'a atılan mermiler Akçakale'dekileri de korkutuyor.

##tgvideo## nbsp;

FASILALARLA ATIŞLAR SÜRÜYOR

Öldürmek kastıyla attıkları için insanların uyumasını bekliyor, imsak vakti atışa başlıyorlar. Önümüze geçen bir esnaf, "Batı, ABD, BM meseleye sırt çevirdi, top bizde kaldı. Bakın kızım (küçük kızı Sabiha gelip elinden tutuyor) sınıfının birincisi ama kaç gündür okula gidemiyor." Bilhassa geceleri büyük gürültü kopartan ve zemini sallayan top mermileri çocukların dengesini bozmuş, gözlerinde korku hissediliyor. Akçakale sakin bir kaza, bu güne kadar hadise görmemiş yaşamamış. Muhalif bayrağı çekildiğinden beri üstlerine mermi yağıyor. Kahvede çayını içtiğimiz bir yaşlı "ne olur bir çare bulunsun, kurtarın bizi" derken, Mehmet Güçlü adlı genç bugüne kadar demiryoluna, ofis kenarına düşen mermilerden bahsediyor. "Bunlar boş alanlar ama yarın meskun mahalle düşmeyeceğini kim söyleyebilir ki" diyor. Bombalar çok güçlü duvarlarda şarapnel delikleri açıyor, öyle ki ağaçların yapraklarını bile döküyor. Nitekim ayrıldıktan sonra şehre düşen bombanın haberini alıyoruz nbsp; Korktukları başlarına geliyor.

LEBALEB İNSAN

Akçakale halkı sınırın öte yanında yaşayan akrabalarını da misafir ediyor, bazı evlerde yaşayanların sayısı 40'ı bulmuş, bu kadar insanı iki göz odada ağırlamak kolay değil, hela, banyo yetmiyor.
Bu arada İran menşeli El Alem muhabirinin anons alırken kullandığı cümleler Akçakaleli gençleri rahatsız etti. Yerli halkın Arapça bilmediğini sanıp rahat konuşan muhabir ikaz edildi. Gençler "Tel Ebyad'ın düşmesinde Akçakale'nin payı yok. Biz sadece çaresiz insanlarla ekmeğimizi suyumuzu paylaşıyoruz. Kapımıza gelmişler nasıl ilgisiz kalabilir, geri çevirebiliriz? Lütfen saptırmayın" dediler. Gerginliğin artması üzerine içinde Elalem ekibinin de bulunduğu gazeteci grubu kasabadan uzaklaştırıldı. Akçakale mülteci kampı şu an yurtlarından kaçmak zorunda olan 11 bin Suriyeliyi ağırlıyor, yapılan eklerle birlikte bu sayı 20 bine yükselecek, yeni tesisler gün sayıyor.

GÜNDEM
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...