Büyük Atatürk'ü saygıyla anıyoruz

Büyük Atatürk'ü saygıyla anıyoruz

GÜNDEM Haberleri

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 74. yılında Anıtkabir'de düzenlenen devlet töreniyle anıldı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 74. yılında Anıtkabir'de düzenlenen devlet töreniyle anıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkanı, mozoleye çelenk koyarak, Atatürk'ün manevi huzurunda 2 dakika saygı duruşunda bulundu. Anıtkabir'deki tören, saat 08.55'de devlet erkanının Aslanlı Yol'da yürüyüşü ile başladı.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Bekir Bozdağ, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı.
Abdullah Gül, ay yıldızlı kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelengi mozoleye koydu. Atatürk'ün 74 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05'de ''ti'' sesi ve sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. Bu sırada gönderdeki Türk bayrağı da yarıya indirildi.
Cumhurbaşkanı Gül ve protokolde yer alan devlet erkanı daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.

##tgvideo##

Gül, burada Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:
''Büyük Atatürk, Türkiye, idealleriniz, fikirleriniz ve Cumhuriyetimizin kazanımlarından güç alarak dinamizm içerisinde yükselişini sürdürmektedir. Nitelikleri, her alandaki performansı, gelişme potansiyeli ve sahip olduğu güç unsurlarıyla Türkiye, parlak bir geleceğe kararlı adımlarla yürümektedir. Milletimiz bu özgüvenle ileriye bakmakta, ortak hedeflerde kenetlenerek modern, demokratik, müreffeh Türkiye'yi hep birlikte inşa etmektedir. Türkiye'yi muassır medeniyet seviyesinin üstüne taşımak, aziz milletimizin daima en önemli ideali olacaktır. Ebediyete intikalinizin 74. yıl dönümünde sizi saygı ve rahmetle anıyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun.''

Bayraklar yarıya indirildi
Devlet töreninin hemen ardından Anıtkabir'in avlusunda Atatürk'ün 10. Yıl Nutku kendi sesinden yayınlandı. Askeri ve sivil erkanla öğrenciler Atatürk'ün mozolesinin önünden saygı geçişi yaparak, çiçekler bıraktı.
Bayraklar, Büyük Önder Atatürk'ün 74 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat 09.05'den itibaren güneşin batışına kadar yarıya indirildi. Sivil Savunma Müdürlüğüne ait sirenler saat 09.05'te 2 dakika süreyle çaldı. Bu sırada trafikteki araçlar durarak kornalarını çalarken vatandaşlar da saygı duruşunda bulundu. Tüm resmi ve özel okullarda da anma programları gerçekleştirildi. nbsp;
Törenlerin ardından çok sayıda vatandaş ellerindeki Türk bayraklarıyla Anıtkabir'i ziyaret etti.

TBMM'de tören düzenlendi
Tören, TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam'ın Atatürk Anıtı'na çelenk bırakmasıyla başladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Törene, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, bazı milletvekilleri ile Meclis çalışanları katıldı.

Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören
Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda düzenlenen tören, anıta çelenk konulmasıyla başladı. İstanbul Valiliği, 1. Ordu Komutanlığı, Büyükşehir Belediyesi, TBMM'de grubu bulunan partilerin il başkanlıkları, Demokratik Parti, Demokratik Sol Parti ve diğer sivil toplum kuruluşlarının çelenklerinin bırakılmasının ardından, Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği saat 9'u 5 geçe siren sesleriyle birlikte saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

ERDOĞAN'DAN 10 KASIM MESAJI: nbsp;CUMHURİYET nbsp;EMİN ELLERDE...

TBMM Genel Kurulu'nda, Atatürk'ün ebediyete intikalinin 74. yılı nedeniyle gruplar adına konuşmalar yapılacak.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk'ün vefatının 74. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Cumhurbaşkanı Gül mesajında "Atalarımızın bizlere mirası bu cennet vatanı daha yükseklere taşımak, halkımızın refah seviyesini yükseltmek ve devletimizi dünyanın en güçlü ülkelerinden biri yapmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz" derken Başbakan Erdoğan mesajında şu ifadeleri kullandı: "Atatürk'ün 'en büyük mirasım' dediği Cumhuriyetimiz, 89 yıl boyunca yaşanan tüm badirelere rağmen dimdik ayaktadır ve emin eller yönetiminde aydınlık bir geleceğe doğru özgüvenle ilerlemektedir'' nbsp;


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...