500 Türk Şirketi yatırıma başladı

/ Kaynak: OZEL
500 Türk Şirketi yatırıma başladı

GÜNDEM Haberleri  / OZEL

Türkiye'nin, Afrika ülkeleri ile başlattığı dostane ilişkiler meyvelerini veriyor. Büyükelçilik sayısı 3 yılda 12'den 31'e çıktı. Türk şirketleri 'Kara Kıta'ya çıkarma yaptı. 54 ülke ile ticaret hacmi katlandı, rakam 100 milyar dolara doğru gidiyor.

Türkiye'nin, Afrika ülkeleriyle toplam ticaret hacmi son 10 yılda yaklaşık 6 kat arttı. 2005 senesinin Türkiye'de "Afrika yılı" ilan edilmesinin ardından, 'kara kıta' ile yeniden başlayan dostane ilişkiler meyvelerine vermeye başladı. Afrika milletlerine karşı samimi ve yardımlar sonucunda bu ülkelerle ilişkilerimiz, stratejik ortaklık seviyesine çıktı ve 54 Afrika ülkesinde Türkiye'nin ağırlığı artmaya başladı. nbsp;1 milyarlık nüfus ve 1 trilyon dolarlık ticaret hacmiyle Afrika kıtası, son yıllarda dünyanın en cazip pazarı oldu. nbsp;
500'e yakın Türk firmasının faaliyet gösterdiği Afrika'da yatırım yapan Türk şirketlerinin sayısı her geçen yıl daha da artıyor. Türkiye'nin Afrika kıtasıyla ikili ticaret hacmi 2003 yılında 5 milyar dolar iken, bugün 30 milyar dolara yükseldi. Yakın gelecekte ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 7 yıl önce dış ticaretinin yüzde 67'sini Avrupa Birliği ile yürüten Türkiye, Avrupa'nın ekonomik krize girmesiyle bugün bu rakamın yüzde 39 seviyesine geriledi. Son 3 sene içerisinde Türkiye'nin Afrika ülkelerine yaptığı yıllık kalkınma yardımları 600 ile 750 milyon dolar arasında değişiyor. Hükümet dışı kuruluşların da yardımları dahil edilmesiyle aynı dönem için bu rakamlar 1.1 ile 1.7 milyar dolara tekabül ediyor. Türkiye'nin Afrika'ya açılım politikası, büyükelçiliklere de yansıdı. Türkiye'nin 3 yıl önce Afrika'da 12 olan büyükelçilik sayısı önceki gün 31'e yükseldi. Önümüzdeki 2 aylık dönemde; Çad, Gine ve Cibuti'ye açılacak olanlarla birlikte büyükelçilik sayısı 34'e ulaşacak.
Yaşanan olumlu gelişmelerin ardından Türkiye'nin "Afrika Kalkınma Bankası'na Katılmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı" Meclis'e sunuldu. Türkiye'nin üye olmasıyla Türk şirketleri, Afrika Kalkınma Bankası tarafından finanse edilen projelerin ihalelerine katılabilecek. Türkiye, Afrika Kalkınma Fonu'na da üye olacak. Türkiye'nin devletten devlete kalıcı teknik yardımlarını muhataplarına ulaştıran Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı'nın (TİKA), Afrika'daki ofisleri kanalıyla, 37 Afrika ülkesinde çok sayıda projen gerçekleştirildi. Afrika'da başta Somali olmak üzere binlerce savunmasız insan Türkiye hükümetinin ve onlarca Türk yardım kuruluşunun hizmet götürdüğü bölgelere sığınıyor. Türkiye sayesinde hastaneler açıldı, doktorlar getirildi, okullar açıldı, birçok öğrenci Türkiye'ye okumaya gönderildi ve havaalanları tamir edildi. Türk desteği yalnızca yardım gönüllülerini kapsamıyor; Kızılay, TİKA Kimse Yok Mu ve İHH gibi yardım kuruluşları burada sağlıktan, gıdaya, eğitime her türlü problemi çözüyor.


GÜNDEM
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...