Kişiye özel çorap üretti havaalanına kadar götürdü

/ Kaynak: OZEL
- Güncelleme:
Kişiye özel çorap üretti havaalanına kadar götürdü

Ekonomi Haberleri  / OZEL

Cihaz Özbekli, babasının hayalini gerçeğe dönüştürdü ve çorap sektöründe olmayanı yaparak kişiye özel çorap üretti. Sanayi ürünü olan çorabı hizmet ürünü yapan çorap terzisi Özbekli, müşterisine havaalanında bile çorap teslim ediyor

Girdikleri dev sektörlerde yaptıkları çılgınlıklarla kendilerine yol bulan Türk girişimciler, iş dünyasında çığır açan yöntemlere imza atıyor. Bunlardan birisi de Cihat Özbekli... Yıllarca üst düzey yöneticilik yapan babasının hazırladığı ve rafa kaldırdığı projeyi hayata geçirerek çorap sektörüne giren Özbekli, izlediği değişik yöntemle başarıyı yakaladı. Yaptığı fason üretimin yanı sıra kurduğu 'Çorap Terzisi' ile gömlek, saat , elbise gibi alarda yapılan kişiye özel üretimi çoraba da taşıdı. Çocukluğundan itibaren 'okuyup adam olma' hedefini kendisine yol edinmiş olan Özbekli, Teknik Üniversite mezunu...

##tgvideo##

Özbekli, öğrenciliğinden başlayıp bugün hiç olmayanı başarmış girişimcilik örneğine giden yolda yaşadıklarını ve babasının hayalini hayata geçirme serüvenini şöyle anlattı:
"Babam sıkı bir profosyonel üst düzey yöneticiydi. Üniversitenin ikinci yılında biraz ticarete başladım. Ufak girişimlerim oldu. Çin'den bazı tekstil ürünleri getirdim. 2004 yılında başkasının malını satmak yerine kendi ürünümüzü üretelim dedim. Babamın daha önceden yaptığı bir çorap fizibilitesi vardı. Profosyonellerin bu şekilde hayalleri vardır. Dosya hazırlarlar ve bunu rafa kaldırırlar. Babam nbsp;bu dosyayı bana verdiğinde 10 yıldır rafta duruyordu. Bu dosyaya baktık. Aile dostu çorapçılarla istişare ettik ve bu işe başlamaya karar verdik. nbsp;İtalya'dan makina siparişi verdik ve işe başladık. Sektöre girdiğimizde anladık ki geç kalmışız. Pastanın büyük bölümü paylaşılmış, hatta düşüş başlamış. Ondan sonra biz sektörde farklılıklar yapmaya başladık. Küçük olmamıza rağmen dikkat çektik. Katalog yapımından bilgisayar donanımına , kolilemeye kadar birçok yenilik yaptık ve öne çıktık. Çorap Terzisi piyasada hiç yapılmayandı. Biz başardık. Öyle özelleştirdik ki, geçenlerde bir müşterimiz telefon etti, havaalanına istediği tipte çorap götürdük."

Pazardan bile alınan çorap nbsp;şimdi kişiye özel örülüyor

Özbekli, bu süreçte işleri yürüttüklerini ama küçüklerin bu pazarda fazla kalamayacağını anladıklarını aktararak gelişimi şöyle özetledi: "2010 yılında bu çılgınlığın temellerini attık. kurduğumuz Çorap Terzisi, 'öyle bir şey yapalım ki bize çılgın desinler, bu işi becerelim' diye çıktık yola. Kişiye özel çorap üretelim dedik. Bu Türkiye'de olmayan dünyada da sayılı olan bir işti. Türkiye'de çorap ve iç çamaşır küçük oranda bir insanın dışında hakir görülen bir ürün. Yani hiç markaya bakmadan pazardan sağdan soldan alınan bir ürün. Diğer yandan da erkek çorapında üst kalite erkek çorabı bulmak zordu. 'A plus' grup kendine çorabı yurt dışından alıyordu. Türkiye çorapta dünya ikincisi ama çoraplar yurt dışından alınıyordu. Bu büyük çelişkiydi. Biz bu gerçek ve avantajları gözönüne alarak işe başladık. Daha sonra da yurtdışından özel makinaları getirip etkili bir pazarlamayla işe giriştik. Özellikle iş dünyası ve profosyonellerinin ağırlıkta olduğu 2500 kişi belirledik ve onlara mektupla derdimizi anlattık."

İpek, kayın, ve bambudan nbsp;tek bir çift bile üretiyoruz

Üretime başladıktan sonra nbsp;hammadde argesine girdiklerini bildiren Özbekli çorabın kişiye özel hale getirilmesinin 6 aşamada gerçekleştiğini belirterek "Çorapta pamuk dışında nbsp;farklı hammaddeler getirdik. Türkiye'de kullanılmayan ipek kaşmir karışımlı, kavak, kayın bambu ağacı gibi bir çok hammadeden iplik ithal ettik. Kişiye özel çorapı nbsp;6 parametreyle kurguladık. Önce hammadde seçiliyor. Sonra ayak numarasını alıyoruz.Türkiye'de çoraplarda numara yoktur. nbsp;Bir sonraki aşamada renk belirleniyor. 4. aşamada ise müşterinin isteğine göre konç boyu belirliyor. Daha sonra ise müşteriye üstüne yazdırmak istediği soruluyor ve son aşamada da özel anatomik yapılar tespit ediliyor ve kişiye özel çorap ortaya çıkmış oluyor. Bu aslında çok zor bir şey. 1 müşteriye 1 çift çorap üretebiliyorum. Bunun için hala bana deli diyen var. nbsp;." diye konuştu. Kişiye özel çorapların fiyatının 16- 55 lira arasında değiştiğini aktaran Özbekli " Bizim günlük çorap üretim kapasitemiz 10 bin çift. Normal vasıftaki bu ürünlerin tamamını ithal ediyoruz. Çorap terzisi olarak ürettiğimiz çorap miktarı da 500 civarında" dedi.


Ekonomi
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...