Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Su petrolden daha değerli oldu

/ Kaynak: OZEL
- Güncelleme:
Su petrolden daha değerli oldu

TÜRKİYE Haberleri  / OZEL

Suya bağlı hastalıkların savaşlardan daha fazla ölüme sebep olduğunu belirten Daigger, acil tedbir alınması gerektiğini söyledi. Daigger, "Kıtlık suyu, yüzyılın petrolü haline dönüştürecek" dedi.

Dış Haberler Müdürümüz Hayrettin Turan'a konuşan Prof. Dr. Daigger, dünyayı bekleyen tehlikeyi anlattı.

Dünya Su Kuruluşları Başkanı Prof. Dr. Glen Daigger, dünyada her 7 kişiden birinin temiz su kaynaklarından mahrum yaşadığını belirterek, suya ulaşamamanın yakın gelecekte insanlığın en büyük problemi olacağını söyledi. Gazetemize konuşan Prof. Dr. Daigger, "Su sıkıntısı yarının değil, bugünün problemi. Bunu çözmek bir insanlık görevidir" dedi. Dünyayı bir felaketin beklediğini kaydeden Daigger, "Size iyi bir haberim var: Su kuruluşları olarak sıkıntıyı ve ne yapılacağını biliyoruz. Kötü haber ise uluslararası siyasi iradeden ve maddi kaynaktan yoksunuz. Suyun kalitesizliği ve eksikliği birçok probleme yol açıyor. Halen dünyada 1.1 milyar kişi temiz suya ulaşamıyor. Her yıl 10 milyon kişi bu sebepten hayatını kaybediyor. Suya bağlı hastalıklar savaşlardan daha fazla ölüme yol açıyor. Eğer bu konuda bir savaş çıkmasını istemiyorsak yapılması gereken bazı şeyler var. İlk önce birer vatandaş olarak tasarruf etmeliyiz" diye konuştu.
Su kaynaklarının dünyadaki yüksek nüfus artışına yetersiz kaldığını anlatan Dünya Su Kuruluşları Başkanı Prof. Dr. Daigger şöyle devam etti: nbsp;


ARTAN NÜFUSA YETMİYOR
"Dünya nüfusu her 10 yılda bir 1 milyar artıyor. Bu nüfus daha ziyade mega kentlerde yoğunlaşıyor. Takriben 5 yıl sonra nüfusu 13 milyondan fazla tam 60 mega şehir olacak ki bunların büyük bir kısmı fakir ülkelerde bulunacak. 1950'lerde kırsal alanlarda yaşıyanların oranı yüzde 70 idi. 2050 yılında dünyanın yüzde 70'sinin kentlerde oturacağı tahmin ediliyor. Bu da en az 5 milyar insan demek. Dünya nüfusunun artması ve temiz su kaynaklarının azalması sebebiyle, önümüzdeki 15 yıl içinde kişi başına düşen kullanılabilir su miktarında yüzde 35'lik bir azalma olacağı hesaplanıyor. Bu kıtlık, suyu yüzyılın petrolü haline dönüştürecektir. Bu; iklim meselesi gibi yaklaşan değil bugün yüz yüze olduğumuz temel konudur. Yer altı suları doğal yollarla beslenip yenilenemiyor. Bunu önlemeliyiz."


TÜRKİYE
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...