Suriye tezkeresi Meclis'ten geçti

Suriye tezkeresi Meclis'ten geçti

GÜNDEM Haberleri

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan kapalı oturumda Suriye konusunda hükümete yetki veren Başbakanlık tezkeresi, 320 oyla kabul edildi. Tezkereye 129 ret oyu çıktı. Tezkereni kabulünün ardından Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Ülkemiz için hayırlı olsun" derken; Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, "Suriye, Türkiye'nin mesajını her halükarda almıştır" yorumunda bulundu.

TBMM Genel Kurulu'nda, hükümete, Suriye konusunda, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesine ilişkin bir yıl süreyle izin verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi, nbsp;129 "ret" oyuna karşılık 320 "evet" oyuyla kabul edildi.

KAPALI OTURUM
TBMM Genel Kurulu alınan karar gereğince hükümete Suriye'ye karşı yetki verilmesini öngören tezkerenin görüşmeleri için saat 10:00'da toplandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da tezkere görüşmeleri için TBMM'ye geldi.

##tgvideo## nbsp;

Başbakan Erdoğan kuliste bir süre Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile oturarak sohbet etti. nbsp;Tezkere görüşmelerinden önce CHP grubu olağanüstü toplanarak durum değerlendirmesi yaptı. CHP grubunda nbsp;Rıza Türmen, Osman Korutürk ve Faruk Loğoğlu, uluslararası hukuk açısından değerlendirme yaparak milletvekillerini bilgilendirdi. CHP grubunda tezkereye "hayır" denmesi eğilimi oluştu. nbsp;Hükümet, tezkere görüşmelerinin gizli yapılmasını istedi. Muhalefet partileri ise görüşmelerin açık yapılması gerektiğini belirterek buna karşı çıktı. Yapılan oylama sonucunda görüşmelerin gizli yapılması kabul edildi. TBMM Genel Kurul salonu dışındaki kulislerden ziyaretçi, basın ve diğer görevliler çıkarıldı ve kapalı oturum yapıldı.

CHP VE BDP'DEN "HAYIR"
Ana muhalefet partisi CHP ile BDP, tezkereye "hayır" oyu vereceklerini açıkladı. MHP ise tavrını tezkerenin kabulünden yana koydu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, tezkereyle ilgili ''Türk devletinin elini güçlü kılmak için hükümete yetki vermeye taraftarım'' diyerek "evet" oyu verecekleri mesajını verdi. nbsp;Gizli görüşmenin ardından yapılan oylamada hükümete yetki veren tezkere 129 "ret" oyuna karşılık 320 "evet" oyuyla kabul edildi.

İŞTE TEZKERE METNİ
"Suriye'de devam etmekte olan krizin bölgesel istikrar ve güvenliğe olduğu kadar, ulusal güvenliğimize menfi etkisi giderek artan şekilde görülmektedir. Suriye Arap Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerince yürütülen askeri harekatlar kapsamında, 20 Eylül 2012 tarihinden itibaren ülkemiz topraklarına da saldırgan eylemler yönelmiş ve müteaddit uyarılarımıza ve diplomatik girişimlerimize rağmen bu eylemler devam etmiştir. nbsp;
Ülkemiz topraklarına yönelik söz konusu saldırgan eylemler silahlı saldın eşiğindedir. Bu durum, ulusal güvenliğimize ciddi tehdit ve riskler oluşturan bir aşamaya ulaşmıştır. Bu itibarla, ülkemize yönelebilecek ilave risk ve tehditlere karşı zamanında ve süratle hareket etmek ve gerekli tedbirleri almak ihtiyacı hasıl olmuştur. nbsp;
Bu çerçevede, hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi ile bununla ilgili gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için bir yıl süreyle izin verilmesini Anayasanın 92. maddesi uyarınca arz ederim." nbsp;

DAVUTOĞLU: SURİYE MESAJI ALDI
Tezkereni kabulünün ardından Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Ülkemiz için hayırlı olsun" derken; Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, "Suriye, Türkiye'nin mesajını her halükarda almıştır" yorumunda bulundu. nbsp;Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da, tezkereye ilişkin şu değrelendirmeyi yaptı: "Bu tezkere bir savaş tezkeresi değil, bu elimizde Türkiye'nin kendi menfaatlerini koruma, ileride muhtemel gelişmelerde ihtiyaç olursa değerlendirmek üzere bir tezkere. Öyle bakılması lazım."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...