Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Barzani-Maliki savaşı başladı!

/ Kaynak: OZEL
Barzani-Maliki savaşı başladı!

DÜNYA Haberleri  / OZEL

Kerkük petrolünü paylaşamayan Irak Başbakanı Maliki ile Kürt Yönetimi Lideri Barzani güçleri arasındaki çatışmada 13 kişi öldü.

Kerkük'ün Kürt bölgesine mi yoksa Irak merkezi yönetimine mi bağlanacağı, dolayısıyla petrol gelirlerinden aslan payını kimin alacağı konusunda yaşanan gerginlik sıcak çatışmaya dönüştü. Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimine bağlı Peşmergeler ile Irak ordusu arasında önceki akşam Tigrit kentinde çatışma çıktı. Çatışmada 12 asker ve 1 sivilin öldüğü bildirildi. Bunun üzerine Nuri El Maliki, Dicle Birliklerini 80 tank ve ağır silahlarla Kerkük'ün 50 kilometre güneyindeki Hamdin bölgesine yönlendirdi. Barzani'nin peşmergeleri ise Kerkük çevresinde konuşlandı. ##tgvideo##Bölgede savaş rüzgarlarının esmesi üzerine Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani savaşı durdurmak için Erbil'e gitti. Bölgedeki gazetecilerden alınan bilgiye göre, Maliki'ye yakın bir iş adamının Kuzey Irak'ta sorgulanması üzerine zaten gergin olan ilişkiler kopma noktasına geldi. Bunun üzerine ilk çatışmalar yaşandı. Talabani'nin temaslarından bir sonuç çıkmaması durumunda elleri tetikte olan Kuzey Irak Bölgesel Yönetimine bağlı 6 bin peşmerge ile Maliki'nin özel eğitimli Dicle Birlikleri ve 5. Piyade Taburu arasında büyük bir savaşın çıkması da an meselesi. Bu arada, Maliki yönetiminin Kuzey Irak'a her gün yeni destek gönderdiği bilgisi ise yaşanacak savaşın şiddetinin çok büyük olacağını gösteriyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi'nin Dış İlişkiler Sorumlusu Hemin Havrami, Kürt yönetimi ile Irak ordusu arasındaki gerilime dikkati çekti. Havrami, "Diyala, Tikrit, Musul, Kerkük ve Erbil'in etrafını ağır silahlı 100 bin Irak askeri çevirdi" dedi. Havrami, Irak'ın Selahattin vilayetinin Tuzhurmatu ilçesi ile Kerkük vilayetinde IKBY güçleri (Peşmerge) ile Irak ordusu arasında tırmanan gerilimi değerlendirdi. IKBY Başkanı Barzani'nin, Irak ordusu ile gerilim yaşayan Peşmerge güçlerinin muhtemel çatışmalara karşı hazırlıklı olması yönündeki talimatının hatırlatılması üzerine Havrami, "Bağdat sorunlu bölgeler konusunda siyasi değil askeri tutum sergilerse bu dille karşılık verilecektir" dedi.Barzani-Maliki savaşı başladı!IRAK ASKERLERİNİ YAKLAŞTIRMIYORLAR Irak ordusuna bağlı Dicle Birlikleri'nin Kuzey Irak'ı kuşatması üzerine Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Barzani'nin talimatıyla harekete geçen peşmergeler, bölgeye merkezî hükümetin askerlerini sokmamak için tedbir aldı. Barzani-Maliki savaşı başladı!DİCLE BİRLİKLERİ KUZEY IRAK'I KUŞATTI Maliki hükümeti, bölgedeki gerginliğin giderek tırmanması üzerine Dicle Birlikleri'ni Kuzey Irak'taki Kürt bölgesine kaydırdı. Tank ve ağır silahlarla donatılan Dicle Birlikleri seçilmiş askerlerden oluşuyor.

DÜNYA
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...