1 milyon taşeron işçiye müjde

- Güncelleme:
1 milyon taşeron işçiye müjde

Ekonomi Haberleri

Çalışma Bakanı Faruk Çelik taşeron işçilerin kıdem tazminatı, yıllık izin ve diğer sosyal haklarına yönelik sıkıntıların giderilmesi için yapılan çalışmaların son aşamaya geldiğini ve muhtemelen haziran ayında tamamlanacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sayıları 1 milyonu aşan taşeron işçilerin kıdem tazminatı, yıllık izin ve diğer sosyal haklarına yönelik sıkıntıların giderilmesi için yapılan çalışmanın tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi. Hedeflerinin haziran ayına kadar bu konuda bir düzenleme yaptıklarını söyleyen Çelik, Meclis'te grubu bulunan partilerin temsilcileri, işçi-işveren temsilcileri ve taşeron işçilerin temsilcileriyle ayrı ayrı toplantılar yaptıklarını ifade etti. Bazı gazetecilerle sohbetinde konu hakkında çalışmalarını anlatan Bakan Çelik, "Taşeron işçiler konusu, en zor konulardan biri. İş güvencesi ve tazminatlar konusunda sıkıntı var. Kıdem tazminatı fonu uygulaması ile taşeron işçilerin tazminat sorunları çözülür. Ama fon konusunda da bir ilerleme yok henüz. Kıdem tazminatı konusu çok doğru formül olur.?Bu fon olmadan formül yok gibi. Çünkü bir ayırım olmadan bütün işçileri kapsayacak ve sistem adil olacak" dedi. Taşeron işçilerin sorunlarının çözülmesi için farklı öneriler geldiğini belirten Çelik, "Bunlardan biri de kamu ihalelerinin 3 veya 5 yıllığına yapılması. Böylece ihaleyi alan firma bir işçiyi en az 3 ya da 5 yıl çalıştıracak. En azından bu süre içinde işçinin iş güvencesi olacak. Bunu kamuda ihaleye şart olarak koyabilirsiniz. Ama özel sektöre bu konuda müdahale edemezsiniz" dedi. Taşeron işçilerin mesai ve izin problemleri de olduğunu hatırlatan Çelik, "Bu çözülmeli. Fazla çalışacaksa mesai ödenecek. Yemek ve yol yardımı gibi hakları da olacak. Kamu emeğin aleyhindeki bir haksızlığın öncüsü olamaz" dedi.BİRÇOK TEKLİF VAR En fazla belediye hizmetleri, kamudan ihale yoluyla alınmış geçici işçiler ve yüklü siparişler sırasında çalıştırılmak üzere alınan taşeron işçilerle ilgili çalışma uzun süredir devam ediyor. Bakan Çelik, taşeron işçilerin sosyal hakları için işçi ve işveren tarafından çok sayıda teklif bulunduğunu belirterek, çözüm için olmazsa olmazın ise kıdem tazminatı fonu olduğunu söylüyor.Sosyal haklardaki sıkıntılar bitecek Sayıları resmi olarak 1 milyon olan taşeron işçilerin 585 bininin kamu hizmetinde çalıştığını hatırlatan Bakan Çelik, hedeflerinin bu sıkıntıyı çözmek olduğunu söyledi. Taşeron işçilerin sosyal haklarıyla ilgili sıkıntıların çözümü için taraflarla toplantılar yaptıklarını, çeşitli öneriler geldiğini ifade eden Çelik, bunları da incelikle değerlendirdiklerini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...