Bunun adı maskaralık

Bunun adı maskaralık

GÜNDEM Haberleri

Filistin, BM'de 138 'evet' oyu ile "üye olmayan gözlemci devlet" statüsünü kazandı. 9 ülke 'hayır' dedi. İsrail ile aynı safta yer alıp "Hayır" diyen 5 ülke Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Palau ve Panama... Bu 5 ülkenin ortak özelliği 'hayır'cı ABD'nin güdümünde olmaları. İşte O.Doğu ile ilgisi olmayan bu ülkelerin profili... Palau: ABD'nin desteği ile ayakta. Nauru: G.Pasifik'teki bu ülke de ABD'nin emrinde. Mikronezya: 1980'e kadar ABD yönetti. Marshall Adaları: Amerika, nükleer denemeler yaptı. Panama: 1999'a kadar ABD'nin emrindeydi...

Filistin'in 'üye olmayan gözlemci ülke' olmasını içeren tasarıya Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'da 138 ülke ezici çoğunlukla "evet" oyu verirken 9 ülke "hayır" oyu kullandı. Bu ülkeler ABD, İsrail, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Mikronezya, Nauru, Palau ve Panama. ABD ve İsrail'in hayır oyu kullanması beklenen bir gelişmeydi. Ancak diğer ülkelerin İsrail'in yanında yer alması gözleri bu ülkelere çevirdi ve bu devletlerin "İsrail ile nasıl bir ilişkisi var" sorusunu akla getirdi.
'Hayır' oyu kullanan ülkelerin BM Genel Kurulunda Filistin aleyhine tavır almalarının perde arkasında Amerikan ve İsrail etkileri olduğu ortaya çıktı. Kanada ve Çek Cumhuriyeti öteden beri İsrail ile iyi ilişkileri olan ülkeler olarak biliniyor. Ancak özellikle Orta Doğu siyasetiyle hiç alakası olmayan Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Palau ve Panama gibi Pasifik okyanusunda bulunan küçük nüfuslu ada ülkelerin İsrail ile aynı safta yer alması ilginç bulundu. Çok güçlü bir Yahudi cemaatinin ve lobisinin bulunmadığı, dünyanın öbür ucunda bulunan bu ada devletçiklerini yönlendiren güç Amerikan siyaseti. Uzun yıllar ABD güdümünde kalan devletçikler, yakın tarihte bağımsızlıklarını kazansalar da halen ulusal ve uluslararası politikalarında İsrail'in hamisi olarak bilinen ABD'nin büyük bir etkisi görülüyor. Amerika'dan mali destek alarak ayakta duran bu devletçiklerin ulusal ve uluslararası politikalarını ABD belirliyor.

Haritada yerleri zor bulunuyor

ABD ve İsral'le birlikte Filistin'e hayır oyu veren ülkelerin profilleri şöyle:

Palau: Batı Pasifik Okyanusu'nda bulunan bir ada ülkesi. Nüfusu 20 bin. Para birimi ABD doları. Sürekli Amerika'dan nbsp;mali destek alarak ayakta duruyor. nbsp;
Nauru: Güney Pasifik'te bulunan ada ülkesi. 14 bin nüfusu var. 21 km2'lik yüzölçümü ile dünyanın en küçük ada ülkesi olarak biliniyor. Vatikan'dan sonra en az nüfusa sahip ülke.
Mikronezya Federe Devletleri: Batı Pasifik Okyanusu'nda 607 adadan oluşan ülkenin nüfusu 107 bin. Ülkeyi, 1980'e kadar ABD'yönetti. Şimdi bağımsız bir ülke!...
Marshall Adaları: Okyanusya bölgesinde yer alan Marshall Adaları'nın nüfusu 64 bin. 1947-1962 yılları arasında nbsp;ABD'nin nükleer denemeler yaptığı ülkede, şu anda nbsp;Ronald Reagan füze kalkanı bulunuyor.
Panama: Kuzey Amerika kıtası ile Güney Amerika kıtasını birleştiren ülkeye ABD 1989'da askeri müdahalede bulundu.?1999'a kadar ABD'nin güdümünde kaldı. Halen de Amerikan etkisi ağır bir şekilde hissediliyor.
nbsp;Çek Cumhuriyeti: İsrail kurulduğu zaman (1948) Sovyet bloğunda olmasına rağmen o dönem İsrail'e en çok silah satan ülkeydi. İki ülke ilişkileri ticari-askeri olarak devam ediyor. Çek Cumhuriyeti'nde 4 bin Yahudi bulunuyor ve bunlar ağırlıklı olarak Aşkenazlardan oluşuyor. Çekler, ülkedeki Musevi cemaatinin de etkisiyle İsrail ile daima iyi ilişkiler yürütüyor. nbsp;
Kanada: 1948 yılından beri destek olduğu İsrail'i ilk tanıyan ülkeler arasında yer aldı. İsrail, 1953 yılında Kanada'ya ilk büyükelçisini atadı. Dünyada en çok Yahudi'nin yaşadığı beşinci ülke olan Kanada'da 374 bin Yahudi nüfusu var. Son İsrail saldırısında Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, İsrail'in kendini ve halkını terör tehditlerine karşı savunma hakkı olduğunu açıklamıştı.

--------------------

DÜNYA BASINI OYLAMAYI DEĞERLENDİRDİ:

Filistin artık yalnız değil

BM Genel Kurulu'nda Filistin'in aldığı büyük destek dünyanın gündemeydi. 'Evet' oylarının ezici üstünlüğüne dikkat çeken dünya basını, "Ezilen Filistin halkı artık yalnız değil" yorumunu yaptı. Filistin için yeni bir dönüm noktası başladığını belirten dünya medyası, "Bu sonuçla Filistin artık hukuki, siyasi ve diplomatik yetkilere sahip oldu. Ayrıca ' üye devlet olma' başvurusunda bulunma yolu da açılmış oldu" diye yazdı. nbsp;Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İsrail ve Filistin'e şartsız olarak barış görüşmelerine yeniden başlamaları çağrısında bulundu. Başbakan Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı telefonla arayarak tebrik etti. İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, da oylama sonucunu "tarihi başarı" olarak yorumladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...