Türkiye'nin üyeliği AB için altın fırsat

Türkiye'nin üyeliği AB için altın fırsat

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'nin üyeliğinin AB için altın fırsat olduğunu belirten Bağış "Altın değerinin anlaşılmamasından bir şey kaybetmez, asıl büyük kayıp gözünün önündeki cevherin değerinden bihaber olan sözde sarrafındır" dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, referandum kararı ile dikkatleri üzerine çeken Birliğin lokomotif ülkelerinden İngiltere'ye ziyareti öncesinde kendisini takip eden gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Avrupa Birliği'nin ana gündem maddesinin uzun süredir krizle mücadele olduğunu hatırlatan Bakan Bağış, "Ama bununla birlikte son haftalarda iki gündem maddesi daha oldu: Biri Cameron'ın, diğer Sayın Başbakanımızın uyarısı. İş işten geçerse kimse uyarmadı demesin" dedi. Türkiye'nin üyeliğinin AB için altın fırsat olduğuna atıfta bulunan Bağış, "Altın kadar değerli oldukları için o isim ile çağırılırlar. Altın değerinin anlaşılmamasından bir şey kaybetmez, asıl büyük kayıp gözünün önündeki cevherin değerinden bihaber olan sözde sarrafındır" sözleriyle AB liderlerine mesaj verdi. Bakan Bağış, İngiltere'nin AB üyeliğinin kolay gerçekleşmediğine dikkat çekerek, şunları söyledi: "İki defa veto edilerek AB üyesi oldu. Bugün Türkiye'ye karşı kullanılan argümanların aynısı İngiltere'nin vetosu için kullanıldı. O yüzden Türkiye'yi AB içinde en iyi anlayabilen ülkelerden biri her zaman İngiltere olmuştur ve üyeliğimizi de en güçlü destekleyen ülkeler arasında yer almıştır." İngiltere'nin desteğinin önemli olduğunun altını çizen Bağış, "İngiltere halkı neyi tercih ederse etsin, Türkiye'nin AB perspektifine verdiği ve vereceği desteğin kritik önemde olduğunu düşünüyoruz" dedi.Cameron'ın yaptığı AB'ye ciddi uyarıdır İngiltere Başbakanı David Cameron'un AB üyeliği için referanduma gidilebileceği açıklamasını da değerlendiren Bakan Bağış, "Bu İngiltere'nin AB'den çıkacağı anlamına gelmemeli. 2015'te şartların nasıl cereyan edeceğini bilemeyiz. Referandum yapılırsa İngiliz halkının hangi tavrı göstereceğini de bilemeyiz. İngiliz halkı kendi özgür iradelerinin ve tercihlerinin takipçisi olma hakkına sahiptir. Bu konuda kimsenin bu ülkeye baskı yapma hakkı olduğunu düşünmüyorum" şeklinde konuştu. Bağış, Türkiye'nin de İngiltere'nin de içinde olduğu bir Avrupa Birliği'nin üyesi olmayı arzu ettiğini dile getirerek, "Ama içinde olsun veya olmasın bizim İngiltere ile ikili işbirliğimiz yoluna devam eder. Şunu kabul etmek gerekir ki Cameron'ın yaptığı aslında AB'ye ciddi bir uyarıdır" dedi. ŞANGHAY-SCHENGEN TERCİHİ YAPMAYIZ Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında başlayan "Şanghay mı Schengen mi?" tartışmalarına da değinen Bağış, "Bir tercih durumunda değiliz. İkisi birbirinin alternatifi veya yedeği de değil. Türkiye'nin cephanesi hamdolsun dolu. O yüzden rahatız, milletimiz de rahat olsun. Stratejik tercihlerimiz neyi gerektiriyorsa onu yaparız" dedi. Türkiye'nin dış politikaya bavul ticareti gözüyle bakmadığının altını çizen Bağış, "Öyle bakanların biliyorsunuz uçakları bile kalkış yapamıyor" sözleriyle CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun Çin ziyaretine göndermede bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...