Yemeği tuzlu yapmak dayak nedeni

/ Kaynak: AA
Yemeği tuzlu yapmak dayak nedeni

YAŞAM Haberleri  / AA

Evlilik başvurusunda bulunan kadınların, tuzlu yemek yapılması, habersiz misafir davet edilmesi, gibi konuları dayak nedeni olarak gördükleri ortaya çıktı.

Gaziantep Üniversitesinden (GAÜN) yapılan yazılı açıklamaya göre, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Rabia Sohbet'in danışmanlığındaki bir araştırmada, evlilik başvurusu için Şehitkamil Belediyesi Nikah Müdürlüğüne başvuran 567 kadın ve 551 erkek ile yüz yüze yapılan görüşmede kadınlara "evlilikte yaşam, sorumluluklar ve hukuksal haklar"a yönelik sorular soruldu."Kadın evden çıkarken eşinden izin almalı mıdır" şeklindeki soruya kadınların 482'si , erkeklerin de 473'ü "evet" cevabını verdi. Kadınların bir bölümü; yemeğin tuzlu yapılmasını, yemeğin dibine yakılmasını, izinsiz alışverişe gidilmesini, habersiz misafir davet edilmesini ve izinsiz dışarı çıkılmasını dayak nedeni olarak olarak gördüklerini belirtti.
Araştırmaya katılan kadınların yüzde 84,1'i fiziksel tacizi, yüzde 58,7'si eğitim özgürlüğünün kısıtlanmasını, yüzde 58.3'ü zorla çalıştırılmayı, yüzde 46,2'si töre cinayetlerini, yüzde 35'i cinsel tacizi, yüzde 29,4'ü zorla evlendirilmeyi ve yüzde 19,9'u da fiziksel şiddeti "kadına yönelik şiddet" olarak değerlendirdi. Evliliklerin sona ermesine yönelik sorularda ise kadın ve erkekler zinayı birinci sırada boşanma sebebi olarak açıkladı. Katılımcılar; boşanmadaki diğer nedenleri ise "hayata kast ve onur kırıcı davranışlar", "haysiyetsiz hayat kurma" ve "akıl hastalığı" olarak sıraladı. Açıklamada görüşlerine yer verilen Yrd. Doç. Dr. Sohbet, kadınların dayak yeme ve şiddetle ilgili sorular başta olmak üzere ortaya çıkan sonuçları son derece manidar bulduklarını vurguladı.
YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...