Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Milyonlarca telefon abonesini ilgilendiren olay

Milyonlarca telefon abonesini ilgilendiren olay

YAŞAM Haberleri

T.C. Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Nihat Ömeroğlu, milyonlarca telefon abonesini ilgilendiren faturalandırma konusunda önemli bir karara imza attı.

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Nihat Ömeroğlu, milyonlarca telefon abonesini ilgilendiren faturalandırma konusunda önemli bir karara imza attı. Ömeroğlu, telefon şirketlerinin 4 günlük kullanımın ardından aboneliğini sonlandıran bir aboneden bir aylık ücret alamayacakları yönünde karar aldı. Ömeroğlu, telefon şirketlerinin vermedikleri hizmetler için ücret almalarının önüne geçilmesi için de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nu uyardı.

4 gün kullandı aylık fatura çıkarıldı
Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, bir vatandaşın şikayeti üzerine, telefon abonelerini ilgilendiren aylık faturalandırma konusunda önemli bir karar verdi. Karara neden olan şikayetin öyküsü şöyle:

*bir vatandaş, ………………. numarali hatti ile 23/03/2013 tarihinde ………………………. tarifesine geçiş yaptı. Ancak 27/03/2013 tarihinde Telefon Şirketi aboneligini sonlandirarak hattini başka telefon şirketine taşıdı.

*Ancak, faturalama dönemi her ayin 15'inde olduğundan şikayetçiden 1 aylik ücret alındı.

*Şikayetçi "tüketici.btk.gov.tr" adresini kullanarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na konuyu aktardı.

*Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, şikayeti söz konusu selefon şirketine iletti. Telefon şirketi de yapilan inceleme neticesinde faturalandırmada herhangi bir hata olmadığını belirtti.

*Bu durum üzerine de tüketici 04/06/2013 tarihinde Kamu Başdenetçiliği Kurumu'na başvurdu.

Fazla ücret iade edilmeli

Ömeroğlu, bu şikayet üzerine yapılan incelemenin ardından şu kararı verdi:
*Şikayetçiden sadece abone olarak hizmetlerden yararlandığı dönem için ve aldığı hizmet kadar ücret alınması ve alınan fazla ücretin iade edilmesi gerekmektedir.

*Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği'nin 15. maddesinin 9. fıkrası uyarınca, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından tüketicilerin mağdur olmaması açısından kıst uygulamasına ilişkin usul ve esasların bir an önce hazırlanarak yürürlüğe konulması, buna ilişkin usul ve esaslar belirlenirken, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Hakkında Yönetmelik hükümleri de göz önüne alınarak, faturalandırma döneminin tamamında abonelik hizmetlerinden yararlanılmadığı durumlarda, hizmetten faydalanılan gün sayısı, konuşma süresi, sms adedi, kullanılan veri gibi kriterler dikkate alınarak kıst dönem ücretinin belirlenmesi şeklinde düzenlemeler yapılmak suretiyle ifa edilmeyen hizmet nedeniyle ücret alınmasının önüne geçilmesi hususlarında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na tavsiyede bulunuldu.

*Yukarıda anılan kanunun 20 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, merciince (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) bu karar üzerine tesis edilecek işlem ya da tavsiye edilen çözümün uygulanabilir nitelikte görülmediği takdirde gerekçesinin otuz gün içinde Kurumumuza bildirilmesinin zorunlu olduğuna karar verildi.

*Kararın şikayetçiye ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na tebliği kararlaştırıldı. (Kaynak: Milliyet)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...