Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bu şehirde yasayanlar kemer takmadan kontak çevirmiyor

/ Kaynak: AA
Bu şehirde yasayanlar kemer takmadan kontak çevirmiyor

YAŞAM Haberleri  / AA

Dünya Sağlık Örgütü'nün "Güvenli Trafik Projesi" kapsamında pilot il seçilen Afyonkarahisar'da, sürücüler kemerini takmadan aracını çalıştırmıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) "Güvenli Trafik Projesi" kapsamında pilot il seçilen, emniyet kemeri kullananların oranını yüzde 7'den yüzde 80'e çıkartan Afyonkarahisar'da, sürücüler kemerini takmadan aracını çalıştırmıyor.

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün trafik kazalarının yoğun olduğu ülkelerde kaza riskinin ve kazaların en fazla olduğu şehirlerde emniyet kemeri uygulamasına geçtiğini hatırlatarak, Türkiye'de de söz konusu kentlerin Ankara ile Afyonkarahisar olduğunu kaydetti.

Afyonkarahisar'da bütün mücadelelere rağmen emniyet kemeri kullanım oranının yüzde 7'yi geçemediğini ifade eden Balkanlıoğlu, şöyle konuştu:

"Valilik olarak emniyet kemeri kullanımı üzerinde ciddiyetle durduk. Vatandaşa cezalarla caydırıcılık sağlamadan önce bir eğitim verelim dedik. Vali olarak, aracıma bindim, 'Ben dahi bu işte istisna değilim' diye bilbordlar hazırladık ve astık. Emniyet kemeri takılı olarak fotoğraflar çektirdik. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarına yazı gönderdim. Bundan sonra kamu kurum ve kuruluşlarındaki resmi araçların tamamında emniyet kemeri takılacak, trafik kontrollerinde emniyet kemeri takılmadığı için ceza uygulamasında istisna yapılmayacak. Onlar da cezaya uğrayacaklar. Trafik ekipleri çok sıkı kontroller yaptı. Emniyet kemeri takmayanlara ceza değil de uyarılar yapıldı. 'Emniyet kemeri güvenliğimiz, hayatınız için önemli, emniyet kemeri sizi hayata bağlar, sizi seviyoruz, lütfen emniyet kemerinizi takın' dediler. Hangi araçlara tavsiyelerde bulunmuşlar onların notu bana ulaştı."

- "Emniyet kemeri takma oranı yüzde 80'leri buldu"

Balkanlıoğlu, uyarıların ardından emniyet kemeri takmayanlara ceza uygulanmaya başladığını anlatarak, "Cezalardan sonra emniyet kemeri takma oranımız yüzde 7'den birden yüzden 70'e çıktı. Bunu bağımsız kontrol elemanları, Dünya Sağlık Örgütü'nün seçtiği görevliler özellikle kavşak noktalarda ölçüm yaptılar. Emniyet kemeri takma oranı yüzde 80'leri buldu" dedi.

Afyonkarahisar'daki uygulamanın ve afişlerin Birleşmiş Milletler'in kitabında yer aldığına değinen Balkanlıoğlu, Brezilya'da, Meksika'da ve birçok ülkedeki bilbordlarda afişlerin gösterildiğini bildirdi.

"Afyonkarahisar'ın emniyet kemeri uygulamasındaki başarısı dünyanın her yerinde gösterildi" diyen Balkanlıoğlu, şunları söyledi:

"Dönem dönem takdirlerle karşılandık. Bir kişinin bile emniyet kemeri taktığı için hayatı kurtulsa bundan büyük mutluluk duyarız. Çok fazla kaza oluyor. Türkiye artık modernleşti, yollarımız çok güzel oldu. Bölünmüş yolun da standartı yükseldi. Avrupa'da pek çok ülkeye gittim. Türkiye'deki bu bölünmüş yolların standartına uyan ülke neredeyse yok. Bu da beraberinde sürat getirdi. Sürat gelince karşılıklı kafa kafaya çarpışmalar azalsa da süratten kaynaklanan devrilmeler, takla atmalar bir çoğu da ölümle neticelendi. Mesela son otobüs kazasında emniyet kemeri takılsaydı o kadar ölümler olmayacaktı. Bu nedenle bu konuya çok önem veriyoruz. İnşallah da bundan sonra devam eder. Artık vatandaş ceza-i müeyyide düşüncesi olmadan kendisi doğrudan emniyet kemerini daha aracını çalıştırmadan takıyor."

YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...