Gizli kahraman Nuri Yamut Paşa

Gizli kahraman Nuri Yamut Paşa

YAŞAM Haberleri

Mehmet Nuri Yamut. 1890 Selanik doğumlu. 6. Genelkurmay Başkanımız. Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı gazisi, Atatürk'ün silah arkadaşı.

İsmi; Mehmet Nuri Yamut. 1890 Selanik doğumlu. 6. Genelkurmay Başkanımız. Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı gazisi, Atatürk'ün silah arkadaşı. 1943'te Gelibolu'da 2. Kolordu Komutanlığı'na atanınca gördüğü manzara karşısında şoke olur. Çünkü bir zamanlar vatan elden gitmesin diye birlikte savaştığı silah arkadaşlarının kemikleri başıboş bırakılmıştır. Vicdanı sızlar. İstanbul'daki evlerini satar, bütün birikimini harcar ve Sığındere savaşlarında can veren 10 bin Mehmetçik'in anısına anıt yaptırır. Şehitlerin kemiklerini dualarla toplatır ve anıt içindeki mermer kaidenin altına defnettirir. 1950-54 arası Genelkurmay Başkanlığı gö- nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;revine getirilir. Daha sonra emekli olup Adalet Partisi'nden Meclis'e girer. Derken 27 Mayıs darbesi olur ve gözaltına alınır. Tutuklamayı yapan subaylar tarafından dövülür. Yassıada yargılamaları sırasında yapılan işkencelere daha fazla dayanamayarak kansere yakalanır. 9 Mart 1961'de vefat eder. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...