Çok paylaşıyoruz ama fotoğrafımızı!

Düzenleyen:
Çok paylaşıyoruz ama fotoğrafımızı!

YAŞAM Haberleri

Telefona yapışık yaşıyoruz; tatilde bile. Bütün dünya böyle ama Türkler bir başka. Hepimiz her anımızı paylaşıyoruz...

CANAN ERASLAN - Akıllı telefonlar ve tabii ki internet. Artık milyarlarca kişi onlar olmadan hareket edemiyor. Sosyalleşeyim derken, yüzünde mavi ışık yanan bireyler hâlinde susuyoruz. Telefon gece de kapanmıyor, sabah gözümüzü açar açmaz telefona bakıyoruz. “Yazdığıma yorum yaptılar mı?”, “Instagram’daki fotoğrafımı sadece bu kadar kişi mi beğendi”, “Twitter’ın TT (trend topic) listesinde ne var acaba”... “Dur şu Instagram’da paylaştığımı bir de Snap’ten atayım” cümleleri, genç-yaşlı, kadın-erkek, çalışan-çalışmayan demeden her kesimden milyarlarca insanın günlük konuşmalarından birkaçı. İnternet olmadığında kendimizi dünyadan kopmuş, telefonu bir yerde unuttuğumuzda çaresiz hissediyoruz. Uzmanlar bu hâlleri ‘uyuşturucu kadar zararlı’ birer bağımlılık olarak değerlendiriyor ama nafile, çoğumuz böyleyiz... Dünya böyle ama Türkiye gibisi de yok doğrusu. Ne tatil dinliyoruz ne iş. Dünya insanının sosyalleşeyim derken asosyal olma durumunu, seyahat sitesi Momondo rakamlara dökmüş. Görünen o ki; dinlenmek, eğlenmek için gitmeye can attığımız tatilde dahi ekrana kilitlenmişiz.

INSTAGRAM’DA AÇIK ARA DÜNYA BİRİNCİSİYİZ
Tatildeyken, yüzde 88’imiz paylaşımlarını en çok kullanılan platform olan Facebook üzerinden yapıyor. Bu orana göre tatilde Facebook kullanımında dünya ikincisiyiz. İlk sırada ise yüzde 90’la Brezilya var.
Söz konusu olan Instagram ise, dünyada hiçbir ülke elimize su dökemiyor. Tam yüzde 58’imiz tatilde her anını Instagram’dan paylaşıyor. Sahilde şezlongda oturan 100 kişi düşünün, 58’i o anda Instagram’da demek oluyor bu oran. Türkiye’yi yüzde 52 ile Brezilya, yüzde 34’le İsveç izliyor. Twitter kullanımında da benzer şekilde, yüzde 49’la ilk sırada yer alıyoruz. En yakın rakibimiz yine Brezilya ama onların oranı yüzde 34’lerde. Tatil sırasında mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ı da en çok kullanan ikinci ülkeyiz. Burada Brezilya yüzde 72’yle ilk sıradayken, bizdeki oran yüzde 64’te.

Erkekler Facebook kadınlar Instagram’da
Peki, tatildeyken yaş ve cinsiyetlere göre sosyal medya kullanım istatistiklerimiz nasıl? Araştırmaya göre, Facebook ve Twitter Türkiye’deki erkekler arasında, Instagram ise kadınlar arasında daha popüler. Tatildeyken Facebook’u en çok 36-55 yaş grubu kullanırken, Twitter, Instagram ve WhatsApp kullanımında en aktif grup 18-22 yaşları arasındakiler.

Zararı varsa detoksu olur 
Malum, internet ve sosyal medya, tehlikeli bir bağımlılık. Hâl böyle olunca detoksu, yani arınması da var. “Tatilde telefona bakmayacağım” kararı verip gidenlere bakıldığında, kadınların bu karara daha çok uyduğu gözleniyor. Kadınların yüzde 24’ü sosyal medyayı kullanmazken, erkeklerin yüzde 21’i vazgeçebiliyor. Sosyal medya detoksunu en çok tercih edenler ise 18-21 yaş arası gençler.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...