Mezardaki sıvı için "İçilmeli" diyorlardı, gizemli sıvının sırrı çözüldü!

Düzenleyen:
Mezardaki sıvı için "İçilmeli" diyorlardı, gizemli sıvının sırrı çözüldü!

YAŞAM Haberleri

Mısır'da keşfedilen gizemli kara lahdin içinde üç mumyayla birlikte bulunan bulanık kızıl sıvı, bilim insanları tarafından analiz edildi.

Mısır'ın tarihi liman kenti İskenderiye'deki 2.000 yıllık bir lahdin içinde bulunan bozunmuş üç mumyanın etrafında birikmiş kızıl renk sıvı, lahit açılır açılmaz herkesi hayal kırıklığına uğratmıştı. Bulanık bir su üzerinde duran üç iskeletin korkunç görüntüsü, yerli halkın telaşla sıvıyı şişelemeye çalışmasıyla, bu sıvının tıbbi ve doğaüstü özelliklere sahip bir "mumya suyu" olduğu söylentilerinin yayılmasına yol açmıştı. Diğerleri ise sıvının tuhaf renginin cıva gibi bir metalin varlığını işaret ettiğini düşünerek korkuya kapılmıştı.

Devasa boyutlardaki siyah granit lahit, geçtiğimiz ayın başlarında Sidi Gaber'de gün yüzüne çıkarıldı ve antik bir lanetin yeniden uyandırılacağı korkusuna rağmen kırılarak açıldı. Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Dr. Mostafa Waziri, mezarın Büyük İskender'in kalıntılarını barındırıyor olabileceği yönündeki söylentileri yalanlayarak, lahdin bir rahibe ait olabileceğini iddia etti. Ancak Mısır Eski Eserler Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre kafataslarından birinde olası bir ok yarasının saptanması kemiklerin muhtemelen ordu görevlilerine ait olduğu anlamına geliyor.

Yetkiler sıvının ne "mumyalar için iksir içeren bir su" ne de "kırmızı cıva" olduğunu, aksine çok daha basit bir şey, yani kanalizasyon suyu olduğunu açıkladı. Ancak, ne değersizliği ne de kötü kokusu, sıvının olağanüstü güçleri olduğuna inananları korkutmayı başaramadı, hatta bunun için online bir kampanya bile başlatıldı. İnternet üzerinden "insanların kara lahitteki kızıl sıvıyı içmelerine izin verilsin" başlığıyla düzenlenen kampanyada 16.000'den fazla imza toplandı. Kampanyayı başlatan Innes McKendrick, "Kara lahitteki kızıl sıvıyı bir çeşit enerji içeceği gibi içmemiz gerekiyor ki böylelikle güçleri bize geçsin" şeklinde bir açıklama yazdı. İşçiler siyah granit lahdi, tarihi Akdeniz liman kentindeki bir apartman inşaatı sırasında yerin beş metre altında bulmuştu. Dr. Waziri, iskeletlerin, yakındaki bir binadan gelen kanalizasyon suyunun lahdin bir yanındaki küçük bir kırıktan içeri sızmasıyla kısmen parçalandığını söyledi.

Şu ana kadar İskenderiye'de bulunan en büyük lahit olma özelliğini taşıyan 30 ton ağırlığındaki bu lahit, hem yerel hem de uluslararası medyada, şehrin kurucusu Büyük İskender'e ait olduğu yönünde bir teoriler silsilesi ortaya atılmasına sebep oldu. Makedon lider MÖ 323'de, günümüzde Irak sınırları içerisinde kalan Babil'de ölmüş, ancak kalıntıları daha sonra İskenderiye'ye taşınmıştı. Kalıntıların tam olarak nereye gömüldüğü hâla bilinmiyor. Dr. Waziri kalıntıların, Büyük İskender veya ardından gelen Roma dönemi ile ilişkilendirilen Ptolemaios Hanedanlığı'nın(MÖ 332-MÖ 30) önemli herhangi bir üyesine ait olamayacağını belirtti. Lahdin açılmasına dair söylentiler 1900'lerde Tutankamon'un yeraltı mezarının açılmasında ortaya atılan iddiaları akıllara getirdi.

Lahdin açılmasıyla ilgili söylentiler 1900'lerde Tutankamon'un yeraltı mezarının açılmasında ortaya atılan iddiaları akıllara getirdi. Waziri, "Kafamı lahde tamamıyla sokan ilk bendim ve işte karşınızda duruyorum. Gayet iyiyim" diyerek iddialara esprili bir dille açıklama getirdi. Lahit bu yıl Mısır'da ele geçirilen bir dizi önemli arkeolojik bulgunun en yenisi. Diğer bulgular arasında Gize'deki 4.400 yıllık mezar ve Kahire'nin güneyinde yer alan Minya'da keşfedilen antik bir nekropolis de yer alıyor.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...