Başkurdistanlı âlim doğduğu yerde anıldı

Düzenleyen: / Kaynak: UFA RUSYA
Başkurdistanlı âlim doğduğu yerde anıldı

YAŞAM Haberleri  / UFA RUSYA

Prof. Dr. Ramazan Ayvallı “Başkurdistan Türklerinden olan Murâd-ı Kazâni hazretleri, İmam-ı Rabbani hazretlerinin ‘Mektubat’ını Farisiden Arabiye tercüme ederek büyük bir hizmette bulunmuştur” diye konuştu.

Büyük İslam âlimi Muhammed Murâd-ı Kazâni hazretleri, bir programla memleketi Başkurdistan’da yâd edildi. İhlas Vakfı ile Rusya Federasyonu Başkurdistan Cumhuriyeti Ufa şehri İhlas Cami Derneğinin tertip ettikleri konferansta, İhlas Vakfı Başdanışmanı Prof. Dr. Ramazan Ayvallı, Muhammed Murâd-ı Kazâni’nin hayatını, eserlerini ve İslam âlemine yaptığı hizmetleri anlattı. Konferansa bölgeden akademisyenler, din adamları ve halk katıldı. 

Açılışta bir konuşma yapan İhlas Vakfı Türk Dünyası Koordinatörü Numan Aydoğan Ünal “Rusya Müslümanları I. ve II. Dünya Savaşı’nda, çarlık ve özellikle Sovyetler devrinde çok büyük sıkıntılar gördüler. Bugün ise Rusya’daki Müslümanlar din hürriyeti bakımından altın çağını yaşıyor” tespitinde bulundu.

Ardından Prof. Dr. Ramazan Ayvallı söz alarak şunları söyledi: Başkurdistan Türklerinden olan Murâd-ı Kazâni hazretleri, büyük İslam âlimidir. Ufa’nın Elment köyünde doğup, Doğu Türkistan’ın Çögecek ilçesinde vefat etmiştir. İslam âlimlerinin kıymet verdikleri “Reşahat” kitabını ve İmam-ı Rabbani hazretlerinin ‘Mektubat’ını Farisiden Arabiye tercüme ederek büyük bir hizmette bulunmuştur. Murâd-ı Kazâni aynı zamanda kıymetli bir tarihçidir. İdil-Ural Bölgesi Türklerine dair çok ciddi bir eser olan “Telfikü’l-ahbar” tarih kitabını yazmıştır.” Prof. Dr. Ayvallı, Murâd-ı Kazâni isminin Ufa şehrinde bir camiye verilmesinin Başkurdistanlılar için bir kadirşinaslık misali teşkil edeceğini de sözlerine ilave etti. 

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: UFA RUSYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...