Binlerce Erzurumlu tabyalara yürüdü

Düzenleyen:
Binlerce Erzurumlu tabyalara yürüdü

YAŞAM Haberleri

Erzurum Valiliğinin öncülüğünde oluşturulan Tabyalar Platformu’nun organizasyonuyla Erzurumlular, şehit ve gaziler yatağı Aziziye Tabyalarına akın etti.

Nene Hatun’un destanlaştığı 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın (93 Harbi) 141. yıl dönümünde Erzurum’da binlerce vatandaş Top Dağı’ndaki Aziziye Tabyalarına yürüdü. Sabah namazının ardından il merkezindeki bütün camilerde sala okundu. Salanın ardından vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesinin tahsis ettiği toplu taşıma araçlarıyla şehrin değişik noktalarından Karskapı Asker Şehitliği önüne taşındı. Şehitliği ziyaret eden ve ellerinde bayrak bulunan binlerce vatandaş, daha sonra 2 kilometre uzaklıktaki Aziziye Tabyasına kadar tekbir getirerek yürüdü. 4 kilometrelik yürüyüş sonunda tabyalara ulaşan vatandaşları gece nöbet tutan AKUT ekipleri karşıladı. Tabyalarda toplanan kalabalık, İstiklal Marşı’nı söyledikten sonra okunan Kur’ân-ı kerimi dinledi. Etkinliğe Erzurum Valisi Okay Memiş, AK Parti Milletvekilleri Prof. Dr. Recep Akdağ ve Selâmi Altınok, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve binlerce Erzurumlu katıldı. Etkinlikte konuşan Vali Okay Memiş, 141 yıl önceki mücadeleye binlerce Erzurumluyla birlikte tanık olduklarını ifade ederek “1877 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu’na kast eden yabancı düşmanlara karşı Erzurum halkı büyük bir destan yazmıştır” dedi. Erzurum’un 141 yıl önce büyük bir mücadele örneği gösterdiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de, “Düşmana karşı bir cami müezzininin Türk askerine çağrısı üzerine Erzurum muhafaza altına alınmıştır” diye konuştu.

Aziziye Tabyası tarihî güne sahne oldu

Rus tehdidini önlemek için 1872 yılında Sultan Abdülaziz tarafından Fosfor Mustafa Paşa yönetiminde Erzurum-Kars karayolunu kontrol altında tutmak amacıyla Top Dağı’na yaptırılan, üç tarafı toprağa gömülü Aziziye Tabyası, tarihî günlerinden birisine daha sahne oldu. Binlerce Erzurumlu, ’93 Harbi’ olarak bilinen 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı’nda ‘Aziziye Tabyası düştü’ haberi üzerine kadınların ve erkeklerin taş, sopa ve baltalarla destan yazarak geri aldığı tabyalara yürüdü.

 

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...