Tabiata en büyük zararı insanlar veriyor

Düzenleyen:
Tabiata en büyük zararı insanlar veriyor

YAŞAM Haberleri

Marmara Adası’nda 80 hektarlık alanın yanmasına sebep olan orman yangını H.T. isimli emeklinin bahçesindeki otları yakmak istemesinden çıktı. H.T. ile oğlu gözaltına alındı. Bir günde 27 yerde orman yangını çıktığını belirten Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, yangınların yüzde 90 oranında insan kaynaklı olduğunu söyledi.

Balıkesir’de Marmara Adası’nın Mestanağa mevkiinde yaklaşık 80 hektar alanda etkili olan orman yangını, 110 kişiden oluşan ekiplerin helikopterler ve 50 söndürme aracıyla 10 saatlik mücadelesi sonucu kontrol altına alınabildi. Otuz kişi dumandan etkilenerek hastaneye kaldırıldı, 100 civarında hayvan telef oldu, bölgede bazı araçlar yandı. Görgü şahitleri, yangına emekli öğretmen H.T.’nin, bahçesindeki otları yakmak istediği sırada sıçrayan bir kıvılcımın yol açtığını ifade etti. İddialar üzerine H.T., ardından da oğlu O.T., polis tarafından gözaltına alındı. Çanakkale’nin Biga ilçesindeki orman yangınında da üç hektar alan zarar gördü. Yangının piknik ateşinden çıkmış olabileceği değerlendiriliyor. 

27 YANGININ EN BÜYÜĞÜ
Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde önceki akşam başlayan orman yangını da karadan ve havadan yaklaşık 16 saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alındı. Yangında yaklaşık 80 hektarlık karaçam alanı zarar gördü. Kütahya Valisi Ömer Toraman, Türkiye’de bir günde çıkan 27 yangından en büyüğünün Tavşanlı’daki olduğunu kaydetti. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey de “Burada en önemli şey aslında yangının çıkmasını önleyebilmek, bu da insanların elinde. Çünkü yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı” diye konuştu. 

YENİŞEHİR’DE ÜÇ GÖZALTI
Bursa’nın Yenişehir ilçesinde 9 Ağustos günü yaşanan orman yangınının sorumlusu olarak da üç kişi gözaltına alındı. Demir doğramacılık yapan kişilerin Selimiye yakınlarında prefabrik montajı için çalışırken kaynak makinesinden sıçrayan alevlerin ormana ulaştığı belirtildi. 
Tabiata en büyük zararı insanlar veriyor
KARAÇAM ORMANI ALEV ALEV
Eskişehir de yanıyor 

Bir orman yangını haberi de Eskişehir’den geldi. Seyitgazi ilçesine bağlı kırsal Yapıldak Mahallesi İnli dağı yamaçlarındaki ormanlık alanda yangın çıktığı ihbarı üzerine ekipler bölgeye sevk edildi. Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü ile çevre belediyelerden itfaiye ekipleri, karaçam ormanında etkili olan alevleri kontrol altına almak için çalışma başlattı. Yangının büyümesi üzerine helikopter takviyesi istendi.
2 helikopter, 10 arazöz ve 100 işçiyle alevlere müdahale edilirken yöredeki vatandaşlar da ekiplere destek verdi. Yangını söndürme çalışmaları gece boyunca aralıksız devam etti.
Tabiata en büyük zararı insanlar veriyor
Baraj gölü bayram atıklarıyla doldu 
Artvin’in Borçka ilçesinde Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanların sakatat ve derileri kimliği belirsiz kişilerce Muratlı Barajı’na atılması, mahalle sakinlerinin reaksiyonuna sebep oldu. Bayram ziyaretine gelenler de gölün her zamanki güzel manzarası yerine çöp tabakası ile karşılaştı. Burun sızlatan kötü koku da çirkinliği büsbütün çekilmez hâle getirdi. Bölge sakinleri ve ziyaretçiler, vatandaşları duyarlı olmaya davet etti.
Tabiata en büyük zararı insanlar veriyor
Balıklar yaşardı çöplerle kaplandı
Sivas’ta Zara ilçesine 26 kilometre uzaklıkta bulunan ve doğal güzelliğiyle görenleri kendine hayran bırakan Tödürge gölü şu günlerde kıyısında biriken çöplerle ziyaretçilerini ağırlıyor. Yaklaşık 5 kilometrekare yüz ölçümüyle Sivas’ın en büyük gölünde 17 çeşit balık yaşıyor. Türkiye’nin sayılı kuş gözlem noktalarından birisi olan göldeki kirlilik tehlikeli boyuta ulaştı. Traktör lastiğinden, alkollü içecek şişelerine kadar birçok çöpün bulunduğu gölde kirlenmeye mâni olacak herhangi bir tedbir bulunmuyor.
Tabiata en büyük zararı insanlar veriyor
Fırtına Deresi’nde fotoğraf çılgınlığı
Rize’de Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından korumaya alınması gereken 200 ekolojik vadi arasında gösterilen Çamlıhemşin ilçesindeki Fırtına Vadisi, selfie meraklıların istilası altında. Ziyaretçiler, vadide akan ve Türkiye’nin en hızlı akan dereleri arasında yer alan Fırtına Deresi’nde taşkın koruma bentleri üzerinde tehlikeye aldırış etmeden fotoğraf çektiriyor. Bendin yanında çay satışı yapan Erkan Korkut “Dereye inişi tahtalarla kapattım ama işe yaramıyor. Uyarılarımı dinlemiyorlar” dedi.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...