Sudan koyun geçirme yarışması UNESCO yolunda

/ Kaynak: CHA
Sudan koyun geçirme yarışması UNESCO yolunda

YAŞAM Haberleri  / CHA

Denizli'nin Çal ilçesinde 8 asırlık sudan koyun geçirme yarışması UNESCO tarafından somut olmayan değerler listesine alınmasına çalışılıyor.

Denizli'nin Çal ilçesinde 8 asırlık sudan koyun geçirme yarışması, renkli görüntülere sahne oldu. Menderes nehri üzerinde yapılan yarışmada koyunlar, sahiplerinin ardından suya atladı, bazıları sahibinin peşinden gelmedi. Bu arada yarışmanın UNESCO tarafından somut olmayan değerler listesine alınmasına çalışılıyor.Çal ilçesine bağlı Aşağıseyit köyünde yapılan yarışmayı, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Çal Kaymakamı Yusuf Gemici, Çal Belediye Başkanı Hasan Gündüz ve 5 bine yakın insan izledi. 8 asrı aşkın süredir yapılan yarışmaya bu yıl 29 koyun sahibi katıldı. Çobanların bazıları, kendisini takip eden ana koyunu öperek zafer kazanmış gibi sevindi.Yarışmayı değerlendiren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Denizli İl Müdürü Sezgin Kutlu, 840 yıldır bu bölgede şenlikler yapıldığını belirterek "Anadolu coğrafyası küçükbaş coğrafyasıdır. Hem insanlar kaynaşmış oluyor hem de kültürümüz ile tarihimiz ile olan bağımızı bu şenlikler ortaya koyuyor. Tabi hayvancılık son yıllarda ilimizde Denizli'de çok gelişiyor bütün Türkiye'de olduğu gibi. Yaklaşık 650 bin küçük baş hayvan var Denizli ilimizde. Bu şekilde kaynaşmalarla hem çobanlar arası hem de halkın güzel bir sosyal faaliyeti oluyor." dedi.Çal Kaymakamı Yusuf Gemici ise bundan sonraki amaçlarının, yarışmayı UNESCO'nun somut olmayan miras listesine aldırmak olduğunu ifade etti. Gemici, "Çal Kaymakamlığımız ve Denizli Kültür Turizm Müdürlüğü'müz bir çalışma yaptı, gerekli başvurular yapıldı. Şu anda sonucunu beklemekteyiz. Bundan sonra ümit ediyorum ki yakın bir gelecekte daha güzel, daha geniş katılımlı bir organizasyonlara sahne olacağını zannediyorum." diye konuştu.
YAŞAM
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...