Orman yangınında bidonla yakalanan iki kişiyle ilgili sır çözülemedi

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Orman yangınında bidonla yakalanan iki kişiyle ilgili sır çözülemedi

YAŞAM Haberleri  / İHA

İskenderun'daki orman yangını 22 saat sonra kontrol altına alındı. Benzin dolu bidonla yakalanan iki kişiyle ilgili sorular cevabını bulamadı.

Hatay'ın İskenderun ilçesinde dün öğle saatlerinde başlayan orman yangını 22 saat sonra kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, alanda soğutma çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Bakan Pakdemirli, 3 mahallede maddi hasarın meydana geldiğini söyledi. Pakdemirli, "Birincisi Akarca Mahallesi 5 ev ve bir cami etkilendi. Sarıseki Mahallesi'nde 2 ev ve bir ahır etkilendi. Azganlık Mahallesi'nde de 3 ev ve bir ahır etkilendi. Hasar tespiti sonrasında da hasarlar İskenderun belediyemiz ve valiliğimiz tarafından karşılanacak" diye konuştu.

O KİŞİ KİŞİ NE YAPIYORDU?
Yangınla ilgili olarak ellerinde benzin bidonu bulunan 2 kişinin gözaltına alındığını fakat savcılık tarafından serbest bırakıldıklarını söyleyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, şu ana kadar terör bulgusuna rastlanmadığını belirtti. Bakan Pakdemirli açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi: "Yine tabii ki sorular gelecek terörler alakalı dün elinde benzin bidonu bulunan ve aracının arızalandığını söyleyen iki kişi güvenlik kuvvetleri tarafından gözaltına alındı ama sorguları yapıldıktan sonra da savcılık tarafından serbest bırakıldılar. Yine ayrıca dün Hatay Yayladağı'nda çıkan ve söndürülen kırsal alan yangınının şüphelisi 2 kişi de tespit edildi ve ilçe jandarma komutanlığı tarafından da gözaltına alındılar ve sorguları sürüyor. Yakın zamanda terör faaliyetleri ile ilgili konuların yaşanmış olması böyle bir şüpheyi akla getiriyor ama bununla ilgili şu anda dün akşam da açıkladığımız gibi herhangi bir bağlantı bulunmadık, herhangi bir ipucu yok. Bu yangın üzerindeki tutuklanan kişiler de şu anda serbestler, savcılık kovuşturmasına devam edilmesine gerek görmedi. Yeni bir bulgu olursa valiliğimiz gerekli açıklamaları yapacaktır. Her defasında aynı şeyi söylemek zorunda kalıyoruz ama bu yanan alanların hiçbir metrekaresinde hiçbir şey yapılmaz yapılamaz. Yanan alanlar orman olanları anayasanın koruması altındadır anayasanın güvencesi altındadır. Bu alanların en kısa zaman içerisinde temizlik faaliyetlerini takip ederek, tekrar ağaçlandırmaları sağlanacaktır."

HEYBELİADA'NIN BİDONLU KUNDAKÇISINA 10 YIL İSTENDİ
Bu arada 12 Temmuz'da İstanbul Heybeliada'da çıkan orman yangınıyla ilgili soruşturma da tamamlandı. Ormanı bidonla benzin getirerek yaktığı belirlenen sanık Sedat Demir hakkında "kasten orman yakma" suçundan 10 yıldan az olmamak üzere hapis cezasına çarptırılması istemiyle dava açıldı. Sanık Demir ifadesinde, gezmek için adaya geldiğini, ormana yakın bir yerde metruk binada yangın çıktığını başka birinden duyduğunu, sonrasında ormanda yangın çıktığını uzaktan farkettiğini, olayla bir alakasının olmadığını iddia etti.

Çıkan yangında toplam 61 bin 805 metrekare orman alanının yandığı aktarılan iddianamede, orman bilirkişisi tarafından düzenlenen raporda ise yangının doğal yolla çıkmadığı, yangın çıkan ormanlık alanda izmarit, mangal ateşi gibi faktörlere rastlanmadığı, yangının çıkış noktasının da tam olarak tespit edilemediği yönünde görüş bildirildiği açıklandı.

İddianamede, orman yangınından önce mezarlık içindeki metruk binada çıkan yangın esnasında orada bulunan bir kişi tarafından çekilen videolarda, yangını başkasından duyduğunu söyleyen sanığın göründüğü belirtildi.

İstanbul Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğünce hazırlanan uzmanlık raporuna da yer verilen iddianamede, yangının çıkış noktası olarak tahmin edilen nokta ve çevresinden toplanan cam şişe ve kısmen yanmış ağaç kabukları ile sanığın sağ ve sol ellerinden kuru pamuk ile alınmış svap numunelerinde aseton kalıntılarının tespit edildiği kaydedildi.

İddianamede, sanık Sedat Demir'in kasten orman yaktığı yönünde yeterli şüpheye ulaşıldığı vurgulanarak, sanığın "kasten orman yakma" suçundan 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve onbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılması istendi.
Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü'nün müşteki olarak yer aldığı iddianame, değerlendirilmek üzere gönderildiği Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Sanık Demir önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...