'Süper Çiçek Kanlı Ay' tutulması Türkiye'den görülecek mi?

Düzenleyen: / Kaynak: AA / Sabah
'Süper Çiçek Kanlı Ay' tutulması Türkiye'den görülecek mi?

YAŞAM Haberleri  / AA / Sabah

Dünya, bu gece gökyüzünde "Süper Ay" ile Tam Ay tutulmasına aynı anda tanık olacak. Gece saatlerinden itibaren "Kanlı Ay tutulması" ile ilgili detaylar araştırılıyor. Ay tutulması ne zaman ve Türkiye'den görülebilecek mi? Bu yılın Ay tutulması saat kaçta başlayacak? Kanlı Ay tutulması neden ve nasıl gerçekleşir? İşte tüm soruların cevabı!

Mayısta ortaya çıktığı için "çiçek" olarak anılan "Süper Ay" görünümü ile, tutulma sırasında Ay'ın büründüğü kızıl renkten ötürü "Kanlı Ay" olarak adlandıran görünüm aynı anda ortaya çıkacak.

AY TUTULMASI NE ZAMAN?
Kanlı Ay ya da Süper Çiçek Kanlı Ay olarak da adlandırılan Ay tutulması, bu yıl 26 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleşecek.

"Süper Çiçek Kanlı Ay" adı verilen gök olayı, bu yılın tek tam ay tutulması olması özelliği ile biliniyor.

Uzmanlar, tutulmanın çıplak gözle izlenebileceği de açıkladı.

SÜPER ÇİÇEK KANLI AY TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENEBİLECEK Mİ?
26 Mayıs tarihinde gerçekleşecek Kanlı Ay tutulması Türkiye'den izlenemeyecek.

Bu tutulmanın, Kuzey Amerika'nın batı kesimleri, Meksika, Orta Amerika ülkeleri, Peru'nun batısı, Şili ve Arjantin'in güneyi ile Avustralya'nın doğusu, Yeni Zelanda ve Pasifik Okyanusu'nun doğusundaki adalarda izlenebileceği duyuruldu.

KANLI AY TUTULMASI NASIL OLUYOR?
Kanlı Ay tutulması, Dünya'nın gölgesinin Ay'ı tamamen karanlığa bürüyerek Tam Ay tutulması yaşandığı zaman gerçekleşir ve bu sebeple Ay kırmızı renk görünür.

Ay, Dünya etrafındaki bir tam turunu yaklaşık 27 günde tamamlar ve 29.5 günde döngüsünü gerçekleştirir.

Ay'ın iki döngüsü arasındaki farkları, Ay'ın, Dünya'nın ve Güneş'in Ay yörüngesi sırasında değişen göreli konumu sebebiyle ortaya çıkar.

Kanlı Ay Tutulması yalnızca Ay'ın Dolunay evresinde ve Ay Tutulması sırasında yaşanır.

Tutulma sırasında Dünya, Ay ve Güneş'in arasında kalır ve Güneş'ten Ay'a giden ışığı keser. Böylece Ay, Dünya'nın gölgesi tarafından örtülür.

Bu sırada Dünya'da Güneş'in yeni doğduğu ve battığı yerlerdeki Güneş ışıkları Ay'ın yüzeyine ulaşır. Ay'ın yüzeyine ulaşan Güneş ışığı geniş yayılarak Ay'a kırmızı bir görüntü verir. Böylece Kanlı Ay Tutulması oluşur.

Havanın kirlilik oranı ve bulutlar, Ay'ın renginde etkili olabilir.

AY TUTULMASI NEDİR VE NEDEN OLUR?
Ay ve Güneş tutulmaları; Ay, Güneş ve Yer'in uzayda birbirlerine göre konuşlanmalarının bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.

Tutulmalar çok eskiden beri bilinen gök olaylarıdır. Yer ve Ay, diğer gezegenler gibi Güneş'ten aldıkları ışınları yansıtarak kendilerini gösterirler.

Ay, Yer çevresinde; Yer, Ay ile birlikte Güneş çevresinde yörünge hareketlerini yaparken Güneş'e dönük yüzleri aydınlık, öbür yüzleri karanlıktır ve karanlık tarafta uzayda birer gölge konisi oluştururlar.

Ay, Yer'in gölge konisine girdiğinde Ay tutulması, Ay'ın gölge konisi Yer üzerine düştüğünde ise Güneş tutulması meydana gelir.

"KANLI AY"
Tam Ay tutulması Dünya'nın Güneş ile Ay arasında girerek Ay'ın tamamıyla Dünya'nın gölgesi altında kaldığı yörünge konumunda ortaya çıkıyor.

Bu konumda Güneş ışınlarının Ay'a ulaşması engellendiğinden Ay yalnızca Dünya'nın atmosferinden mavi bir filtreyle yansıyan ışıkla aydınlanıyor ve bu yüzden kızıl bir görünüme bürünüyor. Gökbilimciler Ay'ın bu durumuna "Kanlı Ay" adını veriyorlar.

"SÜPER AY"
Diğer yandan Ay'ın Dünya çevresindeki eliptik yörüngesinde Yerküre'ye en yakın olduğu "yerberi" konumundaki görünümüne "Süper Ay" deniliyor. Bu görünüm, Ay'ın olağandan büyük göründüğü bir Dolunay halini tanımlıyor.

"ÇİÇEK AY"
Çiçek Ay" adlandırması ise Kuzey Yarım Küre'de çiçeklerin açtığı bahar mevsiminde, mayıs ayında ortaya çıkan dolunayları tanımlamak için kullanılıyor.

Tutulma, ayın tüm bu niteliklerini aynı anda görünür kılacak. Dünyanın farklı yerlerindeki insanlar gökyüzünde "Süper Çiçek Ay"ı seyrederken, Amerika'nın batısından Pasifik'in doğusuna kadarki bölgede yaşayan insanlar Ay'ın bu konumda tutulduğunu ve "Kanlı Ay" görünümüne büründüğünü gözlemleyecekler.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: AA / Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...