Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Önce Abdülhamid’e şimdi de Erdoğan’a

Düzenleyen:
Önce Abdülhamid’e şimdi de Erdoğan’a

YAŞAM Haberleri

Fransa’da yaşayan Şaban Kiper’in Osmanlı ve Türkiye tarihine dair yazılmış Fransızca eserlerden oluşturduğu arşiv, II. Abdülhamid Han’a karşı Batı’nın tutumundan, 1915 Ermeni olaylarına birçok meseleye ışık tutuyor.

Kiper, şu ana kadar II. Abdülhamid Han’ın tahtta olduğu dönemi kapsayan 150 gazeteye ulaştığını belirterek şunları kaydetti:
Bu gazetelerde 1901’e kadar Abdülhamid Han ile ilgili methiyeler yazdığını, iyi bir sultan, Türkiye-Fransa ilişkileri açısından iyi bir müttefik olduğunu belirttiğini görüyoruz. Ancak 1901-1902’den sonra Fransız basının dili tamamen değişiyor, eleştirel, hatta daha ziyade tamamen Osmanlıyı ötekileştirme, farklı gösterme çabası.

Şaban Kiper, Fransız basınının o dönem II. Abdülhamid’e karşı kullandığı dildeki değişim ile bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı söylemlerindeki farklılaşmanın paralel olduğunu ifade ederek, “Cumhurbaşkanı’mıza karşı Gezi olayları öncesi ve sonrasında kullanılan dil ile Abdülhamid Han’a karşı Osmanlı Bankasının bombalanması öncesi ve sonrasında kullanılan dil açısından basında ciddi bir paralellik var” diye konuştu. Koleksiyonundaki 17 Kasım 1895’e ait “Le Journal” gazetesinde yer alan bir habere dikkati çeken Kiper, Ermeni olaylarının tamamen İngilizlerce planlandığını ve sahneye konulduğunu, bunu ince bir fikirle Osmanlının üstüne yıkmak istediğinin anlatıldığını aktardı. Kiper, “Gazetenin içerisinde de Osmanlı Bankası’nın 1896’da bombalanmasında Fransa’nın rolünü, bankayı bombalayan Ermenilerin Fransız gemisiyle nasıl Marsilya’ya kaçtığını açıklıyor” diye konuştu.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...