Dünya 4 derece ısınırsa Türkiye’de yağış yüzde 40 azalır

Dünya 4 derece ısınırsa Türkiye’de yağış yüzde 40 azalır

YAŞAM Haberleri

İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu, Birleşmiş Milletler (BM)'in Türkiye’yi de kapsayan hükûmetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Raporu’nu değerlendirdi.

Cevdet Fırat Aydoğmuş | ANKARA

Dünya ortalama santigrat sıcaklığının şu an 1,1 derece arttığını söyleyen Bozoğlu “Paris İklim Anlaşması bu artışı mümkünse 1,5 derecede, eğer değilse 2 derecede sınırlandırmayı öngörüyor. Ancak dünyanın gidişatı, bu iki hedefin de tutturulamayacağını gösteriyor. On sene sonra dünyanın çok daha fazla ısınacağını bu raporda görüyoruz” dedi.  Türkiye’de yaşayanların alışık olmadığı sıcak gün ve gecelerin sayısının artacağını bildiren Bozoğlu, sıcaklığın insan hayatını tehlikeye atacağına dikkat çekti. Bozoğlu “Yüksek sıcaklık değerleri en çok Anadolu’yu ve Akdeniz havzasını etkileyecek. Dünya ortalama sıcaklığı 2 derecelik artışla sınırlandırılabilirse Türkiye genelinde yağış ortalamasının yüzde 20 dolayında düşme ihtimali var. Eğer artış 4 dereceye doğru giderse Türkiye’deki yağış ortalaması yüzde 40’a kadar düşecek.  Tarımsal üretimimizde ve yağışlardaki bu kuraklık, bizim çok daha az besine ulaşmamıza sebep olacak. Toplum olarak bu krizden en az etkilenecek şekilde kendimizi planlamamız lazım” dedi.  


Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...