Ormanlar 100 milyon fidanla yeşillenecek

Ormanlar 100 milyon fidanla yeşillenecek

YAŞAM Haberleri

Antalya’da yanan ormanlar, dikilecek toplam 100 milyon fidanla yeniden yeşerecek

Antalya’da Manavgat’ta başlayan ve günler sonra kontrol altına alınabilen yangında zarar gören ormanların yeniden yeşerebilmesi için hummalı çalışma başlatıldı. Küle dönen ormanlık alanlarda temizlik çalışmaları yürütülürken yanan ağaçlar kesilip, ekonomiye kazandırılırken toprak ise yeni fidanlara hazırlanıyor. Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, yangında 58 bin hektar ormanlık alanın yandığını hatırlatarak yangın biter bitmez yeniden bölgenin yeşertilmesi için kolları sıvadıklarını bildirdi. Gençleştirilen ormanların yeniden fidan dikimi için sürüldüğünü dile getiren Dikici “Buraları makinelerle işleyeceğiz, toprağı temizleyip, dikime hazır hale getireceğiz. Ne zaman yağmur yağdı, çimlenme şartları oluştu, dikimlere başlayacağız. Kasım gibi başlarız diye tahmin ediyoruz” diye konuştu.

YANAN AĞAÇ SAYISI 30-40 MİLYON
Bazı kısımları tabiatın kendisini yenilemesi için bırakacaklarını, bazı kısımları ise tohumdan tekrar orman haline getireceklerini belirten Dikici, hem çam kozalaklarının içinde çimlenme yeteneğini kaybetmeyen hem de dışarıdan ekilen tohumlardan dikimin yapılacağını bildirdi. Bu çalışmaları da şubat sonuna kadar tamamlamayı planladıklarını dile getiren Dikici “Tabii ve suni yolla yani ekim ve dikim yoluyla getirdiklerimizle burayı 80-100 milyon fidanla eski hâline getireceğiz. Tahminimiz yanan ağaç sayısı 30-40 milyon civarında” dedi.

KÜLLERİNDEN DOĞACAK
Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınını yaşayan Muğla İçmeler Mahallesi’nde yeni fidanların ekimi için hazırlıklara başlandı. Sabah erken saatlerde başlayan kesim çalışmalarında günlük 150-200 yanmış ağaç kesiliyor. Çalışmaların ilk yağmurlara kadar tamamlanarak fidan dikimine hazır hâle getirilmesi için ekipler günde 15 saat kesim gerçekleştiriyor.


 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...