Zirveden şehre zorlu yolculuk! 2500 rakımlı dağdan 6 saatte indiriyorlar

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Zirveden şehre zorlu yolculuk! 2500 rakımlı dağdan 6 saatte indiriyorlar

YAŞAM Haberleri  / İHA

Antalya'nın Kumluca ilçesinde pazar esnafı, 2500 rakımlı dağın zirvesinde bahar aylarında örtü altına sakladıkları 'kar dağlarını' yazın 3 ay boyunca ağaç motoru ile keserek hasat ediyor. Dağın zirvesinden traktör ile 6 saatte indirilen kar, ilçe merkezinde pazarda şerbet olarak ikram ediliyor.

Kumluca'da yaşayan çiftçi Şaban Dede, Kumluca'ya bağlı 2500 rakımlı Ak Dağa çıkarak erimeden bekleyen karları görüntüledi. Vatandaşlar tarafından kışın bir örtünün altına toplanan karlar, adeta küçük 'kar dağlarını' anımsatıyor. Öte yandan karın suları ise bir alanda toplanarak yaban hayatının yazın su ihtiyacının giderilmesinde kullanılıyor.

3 AY BOYUNCA KENDİNİ KORUYOR

Devasa kar kütleleri ortalama gündüz 20, gece ise eksi 5 derecede erimeden 3 ay boyunca kendini koruyor. Karlar yazın pazarlarda kar şerbeti satan esnafın geçim kaynağı oluyor. İlçede yaşayan Selami Ulusoy, Ramazan Ulusoy ve İsmail Duran, haftada bir gün traktöre binerek 3 saat yolculuğun ardından kar kütlelerinin olduğu dağa çıkıyor.

Zirveden şehre zorlu yolculuk! 2500 rakımlı dağdan 6 saatte indiriyorlar

İLÇE MERKEZİNE GETİRİLİYOR

Burada ağaç motorları ile kesine karlar önce çuvallara konuluyor, daha sonra ise güneşten etkilenmeyecek şekilde tekrar üstü örtülerek römorka yükleniyor. Yüklenen kar, patika yoldan tekrar 3 saat süren bir yolcuğun ardından ilçe merkezine getiriliyor. İlçe merkezinde ise pazarda kar şerbeti yapılarak vatandaşlara ikram ediliyor.

ZORLU YOLCULUK

Kışın topladığı karları ağaç motoru ile kesen Ulusoy, kestiği karları traktörüne yükleyerek Kumluca pazarında şerbet olarak satıyor.

Zirveden şehre zorlu yolculuk! 2500 rakımlı dağdan 6 saatte indiriyorlar

"NİSAN VE MAYIS AYINDA BASTIRIYORLAR"

Kar dağlarını görüntüleyen Şaban Dede, "Rakım yüksekliği 2500 metredir. Güdüden yaylasındayız. Burayı birçok kişi bilir. 13 yıldır bu dayımız kar şerbetçiliği yapıyor. Nisan ve Mayıs ayında gelerek burada karları bastırıyorlar. Karların üzerini yazın gelip örtüyorlar. Yaz aylarında ilçede şerbet yapmak için ikramlarda bulunuyorlar" dedi.

13 yıldır dağlardan kar taşıyan Ramazan Ulusoy, "Yolu zor, ulaşımı zor. Traktör ile gelip gidiyoruz. Traktörü kontrol edemediğimiz zaman çok tehlikeli olur" dedi.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...