Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çataklı'dan 'Afgan göçmen' açıklaması: Sınırlarımızda artış söz konusu değildir

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Çataklı'dan 'Afgan göçmen' açıklaması: Sınırlarımızda artış söz konusu değildir

YAŞAM Haberleri  / İHA

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, sınırlarımıza dayanan bir göçmen kafilesi olmadığını dile getirerek "2020'de sınırda girişi engellenen yabancı sayısı 505 bin 375, bu yıl şu ana kadar 307 bin 850'dir. Anormal bir artış iddiası, rakamlarla teyit edilmemektedir" dedi.

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, ülkede son bir ayda yaşanan olaylar ve gelişmeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

40 BİN 98 AFGANİSTAN UYRUKLU DÜZENSİZ GÖÇMEN YAKALANMIŞTIR"

Ülkede 2021 yılından itibaren 40 binden fazla Afganistan uyruklu düzensiz göçmenin yakalandığını belirten Çataklı, "Ülkemizde 2018 yılında 268 bin; 2019 yılında 454 bin; 2020 yılında salgından kaynaklı tüm olumsuzluklara rağmen 122 bin, yılbaşından bugüne kadar da 94 bin 915 düzensiz göçmen yakalanmıştır. Afganistan özelinde ise 2019 yılında 201 bin 437, 2020 yılında salgın koşulların 50 bin 161 ve bu yıl halen, 40 bin 98 Afganistan uyruklu düzensiz göçmen yakalanmıştır" ifadelerini kullandı.

"DÜZENSİZ GÖÇMEN SAYISINDA ARTIŞ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

Şu an için büyük bir göç akımının söz konusu olmadığının altını çizen Çataklı, "Türkiye’ye Afganistan’dan gelen düzensiz göçmen sayısında, geçmiş yıllara oranla farklı bir artış, son olaylara bağlı anormal bir yükseliş, ülkemiz sınırlarına dayanmış kafileler halinde yeni büyük bir göç akımı şu an için asla söz konusu değildir. 2019 yılında sınırda girişi engellenen yabancı sayısı 442 bin 800, 2020 yılında 505 bin 375; bu yıl da, yılın yarısı geçmesine rağmen 307 bin 850’dir. Dolayısıyla yeni ve anormal bir artış iddiası, rakamlarla teyit edilmemektedir" dedi.

Çataklı, "Bununla birlikte Afganistan’da yaşanan gelişmeler ve siyasi istikrarsızlığın göç hareketliliğini tetikleme ihtimalinin farkında olarak bakanlığımız birimlerince gelişmeler yakınen takip edilmektedir. Sınırlarımızda görevli arkadaşlarımız gecesini gündüzüne katarak çalışmaktadırlar. Bu kapsamda düzensiz göçün önlenmesi için her türlü tedbir de duraksanmadan alınmaktadır" ifadelerine yer verdi.

AĞUSTOS AYINDA 7 ÜST DÜZEY TERÖRİST YAKALANDI

Ağustos ayı içerisinde sözde 7 üst düzey teröristin yakalandığının bilgisini veren Çataklı, "İçişleri Bakanlığı koordinesinde yürütülen iç güvenlik operasyonları çerçevesinde 2021 Ağustos ayında kırsal alanda 3’ü büyük, 24’ü orta çaplı olmak üzere 12 bin 3 kırsal operasyon ve terör örgütlerinin şehirlerde faaliyet yürüten hücre yapılanması ve iş birlikçilerine yönelik 996 operasyon yapılmıştır. Bu operasyonlarda aralarında İçişleri Bakanlığı terör arananlar listesinde turuncu kategoride 3 ve gri kategoride aranan 4 terörist olmak üzere toplam 7 sözde üst düzey teröristin de aralarında bulunduğu 98 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Bunlardan 36’sı ölü, 38’i sağ, 24’ü teslim şeklindedir. Ayrıca 2021 yılı ağustos ayında toplam 18 terör eylemi engellenmiştir" dedi.

SEL BÖLGELERİNDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Rize ve Artvin’de meydana gelen sel felaketinde 4 bini aşkın personelin görev aldığını belirten Çataklı, “Rize ve Artvin sel afetinde; ilgili bakanlıklar, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile STK’lar toplam 4737 personel ve bin 292 araç veya iş makinesi, çalışmalara katılmıştır. Her iki ilimizde toplam 7 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, Rize’de kaybolan 2 vatandaşımızın arama çalışmaları halen devam etmektedir" dedi.

Kastamonu-Bartın ve Sinop’taki sel felaketleri nedeniyle 82 vatandaşın hayatını kaybettiğini söyleyen Çataklı, "71’i Kastamonu’da, 10’u Sinop’ta, biri de Bartın’da olmak üzere toplam 82 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kastamonu’da 9 ve Sinop’ta 6 olmak üzere toplam 15 vatandaşımız da halen kayıptır. Arama çalışmaları her iki ilimizde şu anda 605 personel, 1 sahil güvenlik gemisi, jandarma emniyet ve sahil güvenlikten toplam 9 bot, bir uçak, bir JİKU ve yine bu üç kurumdan toplam 12 helikopter ile devam etmektedir" dedi.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...