Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Beyniniz çikolatayı 'ödül' olarak algılıyor

Beyniniz çikolatayı 'ödül' olarak algılıyor

YAŞAM Haberleri

Çikolatayı neredeyse büyük ya da küçük sevmeyen kimse yoktur. Tek başına da oldukça tercih edilen çikolata, tatlıların da bir numaralı konuğu olarak mutfaklarımızdaki yerini alıyor. Çikolata sağlığa faydalarının yanı sıra hormonlar üzerinde oluşturduğu etki ve mutlulukla olan ilişkisiyle de oldukça ön plana çıkıyor.

DUYGU YILMAZ

Çikolatanın ünü hakkında yapılan bilimsel araştırmalara göre kakaonun içeriğinde yer alan biyoaktif besin bileşenleri ve magnezyum vücutta serotonin adı verilen mutluluk hormonunun artmasını sağlıyor. Yani yediğiniz bir parça çikolatanın beyne gönderdiği olumlu etkiler sayesinde, kendinizi daha iyi, daha mutlu hissedebiliyorsunuz. Beyin vücuda giren çikolatayı bir ödül olarak algılıyor ve endorfin salgılanmasını sağlıyor. 13 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre iki günde bir düzenli olarak bitter çikolata tüketenlerin tüketmeyenlere göre %70 daha az depresif semptomlar sergilediği tespit edilmiş.

KALİTESİNE GÖRE FARKLILIK GÖSTERİYOR
Başka bir araştırmanın verileri ise çikolatanın bireylerin ruh hâlinde ani değişimlere yol açmasının sebebinin yendiği anda alınan duyusal zevk ve çikolatayla önceden bağdaştırılmış duygusal deneyimler olduğunu gösteriyor. Ancak belirtmek gerekir ki çikolatanın mutluluk verici etkisinin uzunluğu, çikolatanın kalitesine ve vücuda giriş şekline göre de farklılıklar gösterebiliyor. Örneğin sıvı şekilde tükettiğiniz çikolata ile mutlu son çok daha yakınınızda.


Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...