Dalında 1,5 TL, zincir markette 5,90!

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Dalında 1,5 TL, zincir markette 5,90!

YAŞAM Haberleri  / İHA

Marketlerde 6 liraya kadar çıkan portakalın fiyatı, dalında 1,5 TL. Bahçedeki fiyatla market arasındaki uçurum yükselirken üreticiler de tüketiciler de durumdan şikayetçi. Mersin'de narenciye üreticisi olan Levent Korucu fiyat farkına isyan ederken, “Bu ürünü buradan kes, markete indir nakliye dahil 50 kuruş maliyeti var. 1,5 lira ürünün bedeli, 50 kuruş maliyeti, toplam 2 lira. Beyefendi satıyor 6 liraya” dedi.

Hem tüketiciyi hem de üreticiyi mağdur eden tarla ve market fiyatları arasındaki uçuruma, Mersinli meyve ve sebze üreticileri de isyan ediyor. Onca emek ve zahmetle yetiştirdikleri ürünlerin, Mersin içindeki zincir marketlerde bile alış fiyatının 4-5 katına satılmasına tepki gösteren üreticiler, sorunun bir an önce çözülmesini istiyor.

“MALİYETİ 1.3 LİRA, SATIŞ BEDELİ 1.5 LİRA "

Mersin’in merkez Akdeniz ilçesi Bekirde Mahallesi çiftçilerinden 50 yaşındaki Levent Korucu, dalında 1,5 liraya zincir markete sattığı portakalın fiyatını, aynı zincir markete alışverişe gittiğinde 5,90-6,00 liraya görüp isyan eden üreticilerden biri.

Dalında 1,5 TL, zincir markette 5,90!İşçileriyle birlikte portakal hasadı yapan Korucu, içinde bulundukları durumu İHA muhabirine anlattı.

15 yaşından bu yana çiftçilik yaptığını vurgulayan Korucu, çiftçilerin bir çıkmazda olduklarını söyledi. Akdeniz İlçe Tarım Müdürlüğünün kendisine sunduğu proje kapsamında, her yıl üretim maliyetlerini çıkarma adına defter tuttuğunu ve bu yıl da söz konusu raporları verdiğini dile getiren Korucu, “Bu yılki ürünün kilogram maliyeti 1,3-1,4 lira civarında. Bugünkü satış bedelimiz ise 1,5 lira. Dalında 1,5 liraya alıyorlar. Tarım Kredi Kooperatifleri aracılık yapıyor zincir marketler alım yapıyor” diye konuştu.

DALINDA 1.5, MARKETTE 5.90

Zincir marketlere teklif sunduğunda ürünün kalitesine göre 1,5-1,6 lira fiyat verdiklerini söyleyen Korucu, “Ancak ailem, çocuklarım var, aynı zincir markete alışverişe gittiğimde rafta 5,50-5,90 lira, hatta bazen bunun da üzerinde satıyorlar. Burada işçi arkadaşlarımız da var, bu ürünü ben de kesiyorum. Bunun maliyetini ben de biliyorum; 50 kuruş. Bu ürünü buradan kes, markete indir nakliye dahil 50 kuruş maliyeti var. 1,5 lira ürünün bedeli, 50 kuruş maliyeti, toplam 2 lira. Beyefendi satıyor 6 liraya. Bu sorunun çözülmesi lazım. Ben satamadığım için muzdaribim, tüketici yiyemediği için muzdarip. Çözülmesini istiyoruz ve bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Dalında 1,5 TL, zincir markette 5,90!Korucu, 10 dönüm portakal bahçesinde bu yıl 80 ton meyvesi olduğunu, maliyetinin ise 112 bin lirayı bulduğunu, ürünü ancak maliyetine satabildiğini söyledi.

“2 LİRAYA MAL ETTİĞİNİ 4 LİRAYA SATSIN, TÜKETİCİ DE MAKUL SEVİYEDE BU ÜRÜNÜ YİYEBİLSİN”

Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz da muzdarip oldukları en önemli konulardan birinin de fiyatlar arasındaki uçurum olduğuna dikkat çekti. Yılmaz, “Çitçimiz, şu anda bu ürünü 1,5 liradan veriyor. Bunun 50-60 kuruş civarında da toplama, yani işçilik maliyeti var. Market bunu 2 liradan alıyor. Biraz önce marketlerden bilgi aldırdım; 5,90 lira markette portakal. Bu marketlerin kar marjlarıyla ilgili bir çalışma yapılması lazım. Yüzde yüz kazansın, 2 liraya mal ettiğini 4 liraya satsın, tüketici de makul seviyede bu ürünü yiyebilsin. Biz bunu istiyoruz” dedi.


Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...