Kastamonu ve Bartın sular altında! Dereler taştı köprüler yıkıldı

Düzenleyen: / Kaynak: İHA/AA
Kastamonu ve Bartın sular altında! Dereler taştı köprüler yıkıldı

YAŞAM Haberleri  / İHA/AA

Afet ve Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün kırmızı kod ile uyardığı Kastamonu'da kuvvetli sağanak etkili oluyor. Sel suları İnebolu Söke Çayı'nda taşkına neden olurken, ekipler vatandaşları yüksek yerlere çıkmaları konusunda uyarıyor. AFAD, Batı Karadeniz'de Kastamonu, Karabük, Zonguldak, Bartın ve Sinop'taki yağış dolayısıyla taşkın riskinin tehlikeli boyuta ulaştığını bildirirken, bazı köylerde evler sular altında kaldı. Vatandaşlar botlarla tahliye ediliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Orta ve Batı Karadeniz'de bugün kuvvetli sağanak beklendiğini açıkladı. Sinop, Kastamonu, Bartın, Karabük, Zonguldak ve Düzce için kırmızı kodlu uyarı verilirken, geçen sene yaşanan sel felaketinde onlarca kişinin hayatını kaybettiği ve büyük maddi zararın yaşandığı Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde alarm verildi.

SÖKE ÇAYI TAŞTI, 2 KÖPRÜ YIKILDI

AFAD ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından kırmızı kod uyarısı yapılan Kastamonu'da gece saatlerinden bu yana kuvvetli sağanak etkili olmaya devam ediyor. İnebolu İlçe Emniyet Müdürlüğü ile zabıta ekipleri araçlarla sık sık devriye atarak vatandaşları olumsuz hava koşullarına karşı uyarıyor.

Uzmanlar ise geçen sene yaşanan sel felaketinin bir benzerine tanıklık etmemek için taşkın konusunda uyarılarda bulunurken, İnebolu ilçe merkezinden geçen Söke Çayında taşmaların meydana geldiği belirtildi.

Taşan çay, çevredeki kameriyelere ve dinlenme alanlarına zarar verdi. Taşkın nedeniyle ilçedeki bazı evlerin alt katları sular altında kaldı. Su seviyesinin yükselmesiyle birlikte İnebolu Devlet Hastanesinin önüne doğru da sel suları gelmeye başladı.

Dereleri taşması sonrası İnebolu'da 2 köprü yıkıldı. Yıkılan köprülerden bir tanesi sel sularının etkisiyle akıntıya kapılarak gözden kayboldu.

Öte yandan sağanak nedeniyle ilçede elektrik kesintisi de yaşanıyor.

Kastamonu ve Bartın sular altında! Dereler taştı köprüler yıkıldı

'ÜST KATLARA ÇIKIN' UYARISI

İnebolu'da ilçe merkezinden geçen Söke Çayının taşma ihtimaline karşı vatandaşların iş yerlerini açmaması ve giriş kat ile birinci katta oturan ailelerinde de üst katlara çıkarak tedbir almaları istendi.

Öte yandan olumsuz hava koşulları nedeniyle oluşturulan 'kriz masası' ile tüm kurumlar teyakkuza geçirildi. Beklenen şiddetli yağış öncesinde Kastamonu Valiliği, 410 personel, 11 dalgıç, 3 kurtarma botu ve 318 makine ekipmanı kuzey kesimlerine konuşlandırdı. Yapılan planlama ile olası riskli durumlara anında müdahale edilmesi hedefleniyor.

Ayrıca 112 çağrı merkezinde oluşturulan özel ekip ile gelecek olan ihbarlar tek elden hızlı bir şekilde koordine edilecek.

BAKAN SOYLU: CAN KAYBI VE KAYIP İHBARI YOK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Batı Karadeniz'deki şiddetli yağış sonrası şu ana kadar can kaybı ve kayıp ihbarının bulunmadığını açıkladı.

Bakan Soylu, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Batı Karadeniz bölgesindeki yağışların sabah saatlerine göre şiddetinin azaldığını bildirdi. Sel ve taşkının riskinin devam ettiğini belirten Bakan Soylu, "Can kaybı ve kayıp ihbarı henüz yok hamdolsun. Sahada tüm kurumlar azami gayret gösteriyor." ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ile Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer'in bölgede koordinasyonu sağladığını bildiren Bakan Soylu, şunları kaydetti: "950 iş makinası, hava ve kara arama kurtarma aracı, 4 bin 684 personelle çalışmalar devam ediyor. Hemşehrilerimizden ricamız, lütfen uyarıları dikkate alalım. Şu an itibarıyla Kastamonu Bozkurt'ta güneş açtı. Zonguldak ve Bartın'da yağış devam ediyor. Hemşehrilerimize geçmiş olsun."

BAKAN KOCA: 1929 PERSONEL GÖREVDE

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda muhtemel sorunlara karşı bakanlığa bağlı ekiplerin görevlendirilmesinin yapıldığını bildirdi. Koca paylaşımında “Batı Karadeniz’deki yoğun yağış nedeniyle oluşan, oluşabilecek sel afetlerinin yol açması muhtemel sorunlara karşı bölgede toplam 239 adet ambulans ile 1.573 personel, 15 UMKE timi ile 356 personel olmak üzere toplam 254 araç ve 1.929 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, ayrıca "Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde meydana gelen sel felaketi olayında yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tedbir amacıyla, engelli bakım evinde yatmakta olan 16 engelli vatandaşımız Gökçebey İlçe Devlet Hastanesine yerleştirilmiştir. Kastamonu Bozkurt ilçe halkına rutin sağlık hizmeti, ilçe devlet hastanesi yerine bir süre için Abana Devlet Hastanesinde verilecek" dedi.

Kastamonu ve Bartın sular altında! Dereler taştı köprüler yıkıldı

VATANDAŞLAR BOTLARLA KURTARILDI

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesine bağlı İlişi köyünden geçen çayın sel suları nedeniyle taşması sonucu köydeki bazı evler su altında kaldı, birçok kişi evlerinde mahsur kaldı. Taşkın nedeniyle belediye hoparlörlerinden anons yapılarak, vatandaşların iş yerlerini açmamaları ve çay kenarına yaklaşmamaları, birinci katta oturanların üst katlara çıkarak tedbir almaları gerektiği uyarısı yapıldı. Ayrıca Kastamonu-İnebolu Karayolu, Küre Ersizlerdere mevkiinde ve Küre-İnebolu yolu ile Şenpazar-Cide arasında meydana gelen heyelan nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanıyor. Ulaşımın kapalı olduğu bölgelerde ekipler önlem aldı.

BİRÇOK İLÇEDE YOLLAR TRAFİĞE KAPANDI

Kastamonu’nun birçok ilçesinde de şiddetli yağış nedeniyle yollar trafiğe kapandı.

Kastamonu’da yağan şiddetli yağış ve tahribata uğrayan yollar neticesinde Cide, Şenpazar, İnebolu ve Doğanyurt ilçelerinin Kastamonu’ya bağlanan yolları trafiğe kapatıldı. Kastamonu’ya gitmek isteyen araçlar Bartın yoluna yönlendiriliyor.

Öte yandan, Özlüce Yunus köyü bağlantı köprüsünde çökme yaşandığı için yol ulaşıma kapandı, Doğanyurt ilçelerini bağlayan sahil köprüsünde hasar meydana geldi.

Kastamonu ve Bartın sular altında! Dereler taştı köprüler yıkıldı

"PANİK YAPMADAN TEDBİRLERİMİZİ ALALIM"

İnebolu'da Söke Çayının taşma riskine karşı alınan tedbirleri yerinde incelemeyen İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, "Yağışlarla birlikte ilçemizden geçen çayın su seviyesinin yükseldiğini görüyoruz. Bu yüzden vatandaşlarımızı sık sık olumsuz durumlara karşı uyarıyoruz. Vatandaşlarımız dikkatli olsunlar, dere kenarında bulunan araçların kesinlikle kaldırılması, alt katta oturan vatandaşların özellikle dere kenarında alt katta oturan vatandaşlarında üst katlara çıkmaları, ikinci bir uyarıya kadar işyerlerinin de kesinlikle açılmamasını halkımızdan istirham ediyorum. Tedbirli bir şekilde panik yapmadan tedbirlerimizi alalım. İnşallah bu sınavımızı da kayıpsız başarılı bir şekilde geçireceğiz. En az riskle atlatacağız. Vatandaşlarımızın her türlü olumsuz durumlara karşı dikkatli olmalarını rica ediyorum" dedi.

Kastamonu ve Bartın sular altında! Dereler taştı köprüler yıkıldı

BARTIN'DA DA SEL ETKİLİ OLUYOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kırmızı uyarı verdiği Bartın’da da sağanak yağmur etkili olmaya devam ediyor. Kentin farklı noktalarında oluşan yaka selleri yeniden yolları göle çevirdi. Sürücüler trafikte ilerlemekte güçlük çekerken esnaflar iş yerlerinin önüne çuvallarla set yaparak su baskınlarını önlemeye çalıştı.

Çamaltı Köyü’nde de etkisini gösteren yağış nedeniyle bazı evler sular altında kaldı. Ev sahipleri su içerisinde kalan evde eşyalarını kurtarmak için çalışma yapıyor.

Öte yandan Ulus-Abdipaşa karayolu suyla kaplanırken karayolları ekipleri tıkanan menfezleri açmak için çalışma başlattı.

Orduyeri Mahallesi'nde kapanan yol, iş makineleriyle açıldı. Sağanak nedeniyle zor anlar yaşayan sürücüler, kent merkezindeki bazı yollarda ilerlemekte güçlük çekiyor.

Belediye ve Karayolları ekipleri tarafından tıkanan mazgallar temizlenerek biriken sular tahliye ediliyor. Trafik ekiplerinin önlem aldığı bölgede, bazı evlerin zemin ve giriş katlarını da su bastı.

KOZCAĞIZ SULAR ALTINDA

Bartın’ın Kozcağız beldesinde dere yatağının taşması sonucu caddeler su altında kaldı. Birçok iş yeri ve evi su bastı. Vatandaşlar iş yerlerine giren suları motorlarla tahliye etmeye çalışırken Kozcazğız terminal binasının çevresi de taşkın sonrası sularla kaplandı.

Kozcağız kavşağında biriken sular nedeniyle Kozcağız- Çaycuma Perşembe yolu ulaşıma kapandı. Ekipler, su tahliyesi için çalışmalara başladı.

Bazı vatandaşlar su baskınları nedeniyle evlerinde mahsur kalırken, bölge sevk edilen iş makineleri kent merkezinde oluşan sel sularını tahliye etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Su baskınları nedeniyle su içinde kalan araçlar ise çekicilere yüklenerek bölgeden kaldırıldı. Bölgeye çok sayıda iş makinesi sevk edildi.

BAKAN SOYLU: TEYAKKUZDAYIZ

Öte yandan İşçişleri Bakanı Süleyman Soylu sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşım ile, şiddetli yağışın gerçekleşeceği bölgelerde AFAD ve tüm kurumlar ile teyakkuzda olduklarını belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu paylaşımda, "Dünden itibaren meteorolojinin uyarılarıyla sel riskine karşı Kastamonu, Sinop, Bartın, Karabük, Zonguldak ve tüm Batı Karadeniz'de, Valilerimiz, kaymakamlarımız, AFAD Teşkilatımız ve tüm paydaş kurumlarımızla teyakkuzdayız" ifadelerine yer verdi.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA/AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...