Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

100 yıllık ömründe 1 kez çiçek açıyor! 'Sabır otu' Türkiye'de de görüldü

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
100 yıllık ömründe 1 kez çiçek açıyor! 'Sabır otu' Türkiye'de de görüldü

YAŞAM Haberleri  / İHA

Yaklaşık 60-100 yıllık ömrü olan ve sadece bir kez çiçek açması ile bilinen 'agave' bitkisi, Denizli'de bir vatandaşın bahçesinde çiçek açtı. Halk arasında 'sabır otu' veya 'yüzyıl çiçeği' olarak da bilinen bitkinin kilo vermek isteyenler tarafından tercih edildiği ve bazı sağlık problemlerine de iyi geldiği belirtiliyor.

Denizli'de yaşayan ve evinin bahçesinde yıllardır duran ancak kısa sürede büyüyen bitkinin ne olduğunu merak ederek araştırmaya başlayan Mehmet Emin Kayan, bahçesindeki bitkinin dünya üzerinde sadece Orta ve Güney Amerika'da yaşayan 'agave' olduğunu öğrendi. Türkiye'de 'sabır otu' olarak da bilinen ve 60-100 yıllık ömrü olan agave, ömründe bir kez çiçek açıyor.

Yıllardır çiçek açmadığı için kiminin 'yüzyıl çiçeği' de dediği bitki, Kayan’ın bahçesinde fark edildikten kısa süre sonra çiçek açmaya başladı. Çevredeki vatandaşlar tarafından da ilgiyle bakılan bitkinin çiçek açtıktan sonra çürüyecek olması ise duyanları üzdü.

Şurup olarak da kullanılan bitkinin tokluk hissi verdiği için kilo vermek isteyenler tarafından tercih edildiği ve bazı sağlık problemlerine de iyi geldiği belirtildi.

"DÜNYADA KORUMA ALTINDA OLAN BİR BİTKİ"

Bitkinin daha önce de bahçelerinde bulunduğunu ve köklerinin halen daha beklediğini ifade eden Emin Kayan, "Agave ağacı ilk çıktığında biz fark etmedik, 7-8 tane kökü bulunuyor. Dünyada da bu koruma altında olan bir bitkidir. Biz de ikinci çıkışında fark ettik ve bunu bildirmek istedik" dedi.

"Kansere ve her türlü hastalığa iyi geldiği söyleniyor, şurubu yapılıyor" diyen Kayan, şu ifadeleri kullandı:

"Bu ağacın ortalama yaşı 60. Bazı kökleri de bahçemizde bulunuyor. Biz bundan 3 yıl önce onun araştırmasını yapmıştık. Tekrardan çiçek açar mı, açmaz mı, derken bahçemizi düzenlerken biraz uzadığını fark ettik. Bunu da sizlere söylemek istedik.

Bu bilinsin ki burada da, Ege ve Akdeniz illerinde de görülüyor. Bu Meksika’da, Orta Amerika’da yetişen bir bitki değil Türkiye’mizde de yetişiyor."

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...