Mehmet Paşa’yı bilir misin?

Düzenleyen:
Mehmet Paşa’yı bilir misin?

YAŞAM Haberleri

Mehmet Paşa Edirnekapı’daki cami dışında yüzlerce eser yaptırdı. Üç defa geldiği başbakanlığının ikincisinde kervansaray, cami, mektep, medrese, çeşme ve köprü inşa ettirmiştir.

Sultan II. Osman’ın sadrazamı Öküz Mehmet Paşa’nın lakabıyla ilgili çeşitli rivayetler var. 

Bir tanesi “Oğuz” kelimesinin değişikliğe uğramış hâli.

Bir diğeri, babasının Karagümrük'te öküz nalbantlığı yapmış olması.

Bir başkası –ve en doğrusu-, hayırsever Mehmet Paşa, Edirnekapı'da hayrına cami yaptırırken, inşaata taş çeken arabanın öküzlerinden birinin sakatlanması ile onun yerine geçip arabayı çekmiş olması. 

Daha sonra bu sıfatla anılmaktan şeref duymuştur. 

Mehmet Paşa’yı bilir misin?

HAYIRSEVER BİR PAŞAYDI

Mehmet Paşa Edirnekapı’daki cami dışında yüzlerce eser yaptırdı. Üç defa geldiği başbakanlığının ikincisinde kervansaray, cami, mektep, medrese, çeşme ve köprü inşa ettirmiştir. Niğde’de yaptırdığı kervansaray sonradan Faruk Nafiz Çamlıbel'in "Han Duvarları" şiirinin ilham kaynağını oluşturmuştur. Sakız adasında camii ve gezdiği bazı diğer yerlerde hayırlı kurumları bulunmaktadır.

Mehmet Paşa’yı bilir misin?

BU EŞEKLER DE KİM?

Rivayet edilir ki, Öküz Mehmet Paşa'nın komuta ettiği ve İran'a karşı düzenlenen bir seferde ordu komuta heyeti kışlak çadırında toplanmış taarruz planlarını gözden geçirirlerken, birliklerin iaşesi ve taşıma işleri için getirilmiş öküzlerden biri çadırın aralığından kafasını uzatıp gözlerini Öküz Mehmet Paşa’ya dikmiş. Çevresindekiler gülmemek için kendilerini zor tutmuş. Öküz gitmiş ama bir süre sonra tekrar gelip yine uzun uzun Öküz Mehmet Paşa’yı süzmüş. Bu sefer oradakiler kendilerini tutamayıp kahkahaları basmışlar. Öküz Mehmet Paşa “Bu hayvan bana ne diyor biliyor musunuz?” diye sormuş. “Senin kim olduğunu anladım da, bu yanındaki eşekler neyin nesi diye soruyor.”

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...