Malatya lezzetlerini zirveye çıkaran Vali

A -
A +

Malatya son iki yıldır çok konuşulur oldu. Sebebi ise Valisi Ali Kaban... Verilen kaynakları verimli kullanmasını bilen Vali, planlı bir strateji ile şehrin genel olarak ayağa kalkması yönünde çalışmalar sürdürüyor. Turizm kaynaklarını artırmak adına yemek kültürünü ülkemizde ve yurt dışında tanıtmak adına önemli adımlar atıyor.

Anadolu coğrafyasının dünü ile bugününü buluşturmak, geçmişin değerlerini ve güzelliklerini geleceğe taşımak, işte ülkemin geleceği. Bir köyü, kasabayı, şehri ya da ülkeyi tanımanın dolayısı ile anlamanın en iyi yollarından birisidir geleneksel mutfak kültürü. En doğal içgüdüsel karın doyurma hadisesinden en muhteşem sofralara hayatı, coğrafyayı, yaşanılan kültürü hissetmektir. Yiyecek ve içecek kültürü öğrenmek, üretmek, birleştirmek, paylaşmak, tüketmek; özetle hayattır. Kendi coğrafya ve değerlerinin farkında olmak ise bir gerekliliktir; çünkü şehirli olmak böyle bir şeydir.  Anadolu’nun kadim şehri Malatya’nın tarihi MÖ 5000’li yıllara dayanıyor. Birçok medeniyetin izlerinin bulunduğu ve şehir merkezine 5 km mesafedeki Arslan Tepe Ören Yeri, Malatya’nın ihtişamlı tarihini gözler önüne seriyor. Dünyadaki ilk gümrükleme sisteminin burada gerçekleştiği belirtilirken, kazılardan elde edilen bulgularda ziyafet sofraları ve ziyafetle ilgili kap kacaklar Malatya’nın zengin yemek kültürünün geçmiş tarihinden bu güne kadar geldiğini vurguluyor.
Malatya lezzetlerini zirveye çıkaran Vali

Malatya Valisi Ali Kaban ve Adnan Şahin

Bu zengin yemek kültürü 2013 yılında Valilikçe hazırlanan eserle tanıtıma sunulmuş ve yayınlandığı yıl ülkemizin en iyi yemek kitabı ödülüne layık görülmüştür. Bir yılı aşkın süredir görevde olan Malatya Valisi Ali Kaban, Malatya’nın hem kadim tarihi hem de zengin yemek kültürünü iyi analiz etmiş ve başlatmış olduğu planlı tanıtım seferberliği ile Malatya’yı ülkemizde ve yurt dışında tanıtmak için çaba gösteriyor. Belçika’da kurulmuş olan TUR&BO tarafından Brüksel’de AB Parlamentosunda gerçekleştirilecek tanıtım etkinliğine güzel bir hazırlıkla, hem yemek kültürünü hem de Arslan Tepe Ören Yerinin gizemli tarihini en güzel şekilde tanıtmayı hedeflemişler. Vali Kaban, bununla yetinmeyip hem Malatya’da gastronomiyle ilgili tanıtım programları hem de 2019’da İtalya’nın Roma şehrinde yine Arslan Tepe ve Gastronomi başlıklarıyla tanıtım faaliyetlerini başlatmış durumda. Malatya, gastronomide hem fırın yemekleriyle hem de bitki yaprakları, meyve sebzelerle yapılan çeşit çeşit köfteleriyle bugüne kadar saklı kalmış bir il. Kuzu dolma, kâğıt kebabı, geleli kebabı, patlıcan tava, kaburga dolma, sebzeli kebap, pöçük tava başta olmak üzere 10’a yakın tava ve kebap; başta kiraz olmak üzere; ayva, üzüm, fındık, sarmaşık, dut, pazı, menekşe gibi 10’a yakın bitki yapraklarıyla yapılan yemekler; reyhan, samut, derman (çemen), kekik, dağ nanesi gibi birbirinden lezzetli otları, yöreye özgü süt ürünlerinden yapılan; peynir, çökelek ve tereyağı, bulgur ve bakliyat ürünleri, Malatya mutfağını zirveye taşıyacak ürünler. Velhasılıkelam şehirlerimizin atanmış ya da seçilmiş liderleri vali ve belediye başkanları, şehirleri ya şaha kaldırıyor ya da sahipsiz bırakıyor. 81 il doğal olarak 81 Vali ve Belediye Başkanı. Bazı iller uçuyor bazıları seyrediyor. FARK NEREDE?  Devlet, hükûmet her ile vermesi gerekeni bence son 20 yıldır fazlası ile veriyor. “Verilen kaynakları verimli kullanmak, öncelikleri iyi belirlemek ve uygulamak; hatta yeni kaynaklar oluşturmak” işte aranılan vali ve belediye başkanları. Ama ne yazık ki bu anlamda vali ve belediye başkanları bir elin parmaklarını geçemiyor. Nedeni şüphesiz bizim işimiz değil. Biz öne çıkanları söyleyeceğiz. İşte onlardan o valilerimizden biri Ali Kaban, Malatya Valisi. Peki, ben neye göre bu tahlili yapıyorum söyleyeyim. Gitmediğim, görmediğim, şahit olmadığım hiçbir yönetici ya da şehir bu sayfanın konusu olamaz. Yani Mehmet Akif Ersoy dizeleri ile söylersek “Hayal ile yoktur benim alışverişim, İnan ki her ne demişsem görüp de söylemişim. Şudur cihanda benim en beğendiğim meslek:  Sözüm odun gibi olsun, hakikat olsun tek.” 

Malatya lezzetlerini zirveye çıkaran Vali
Evet, Malatya’yı son kırk yıldır bilir ve izlerim, bilhassa şehir merkezini. Aslında bilinen yedi bin yıldır yaşamış ve yaşatmış bu şehir Malatya ve son iki yıldır çok konuşulur oldu. Ne oldu ne değişti? Aynı şehir, aynı imkânlar ve insanlar. İşte anlatmaya çalıştığım bu. Vali Ali Kaban şehrin değerlerinin farkında ama farkında olmak yetmez; taşımak, anlatmak lazım. Vali Kaban farklı ilçelerde kaymakamlıklar ve valilikler yapmış. Şimdilerde Malatya için yoğun çaba gösteriyor. Bir taraftan şehre yeni değerler katmak için çabalıyor diğer taraftan var olanları anlatıyor. Özet Malatya hak ediyordu ve hakkını alacak gibi görünüyor. Darısı diğer şehirlerimizin başına.

Malatya lezzetlerini zirveye çıkaran Vali

Malatya lezzetlerini zirveye çıkaran ValiMalatya lezzetlerini zirveye çıkaran Vali

Malatya lezzetlerini zirveye çıkaran Vali

Malatya lezzetlerini zirveye çıkaran Vali

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.