Ketçap ve mayonezde doğru bilinen yanlışlar

A -
A +

Başlık korkutmuş olabilir ya da ne saçmalıyor diyebilirsiniz ama siz yine de bu karara yazının sonunda varın. Günlük hayatın koşuşturmacasında FAST-FOOD kaçınılmaz bir gerçek. Bu hızlı tüketime dayanan beslenme şeklinin önüne geçmek gerçekten de zor. Kaldı ki gerek de yok. Hiç yemiyorum diyen bir kişi bile en az bir veya iki defa FAST-FOOD ürün tüketmiş olabilir. FAST-FOOD ürünlerden uzak durun denilir; ama neden, nasıl sorularına cevap verilmez; ya da nedir bu FAST-FOOD, genel olarak tam da bilinmez. DÖNER, KÖFTE, LAHMACUN, FALAFEL, TAVUK PİLAV, KOKOREÇ, MİDYE DOLMA, PİZZA, HAMBURGER ya da SOSİSLİ ve daha birçok lezzet FAST-FOOD lezzetler. “Özetle kısa sürede hazırlanan ve seyyar satıcılarda, büfelerde ve restoranlarda hemen tüketmek veya paket yapılmak üzere satışa sunulan yiyecekler” demek mümkün. İngilizce FAST-FOOD kavramı Türkçede “ÇABUK ve AYAKTA YEMEK” olarak karşılık bulur. Peki zararı nerede? Hızlı tüketmek ürünün problemi değil sevgili okuyucu, tüketenin problemi; yani senin problemin. Siz oturup ağır ağır ve doğru yapılmış hamburgerinizi, lahmacununuzu yemeyi becerebilir ve bir oturuşta üç lahmacun yemeden ya da hamburgerinizi paketlenmiş ve koruyucular ile dolu soslara boğmadan tüketebiliyorsanız neden zararı olsun ki! Tabii ki köftesi, ekmeği düzgün, katkı maddeleri konulmamış olan hamburgerden bahsediyorum. HAZIR OLANLAR, PAKET OLANLAR, DONDURULMUŞ OLANLAR, bir de şu meşhur ZİNCİR işletmelerden yemeyeceksin. Bilmelisiniz ki ‘Tavuk Suyu’ çorbayı bile hazır paketlerden yaparsan ya da hormonlu tavuktan yaparsan aynı zararlar yine mevcut. Filmlerden ya da haberlerden çok duyarız C4 PATLAYICI, hani şu çok tehlikeli olan bomba. Ana malzemesi azotlu ya da sülfatlı gübre, yani bildiğimiz bahçede kullandığınız GÜBRE. İşte bu gübre bazı işlemlerden sonra oluyor C4. İşte yiyecek ya da içeceklerimizdeki durum bu. Hangi ürünü, neler ile ne kadar hangi mevsimde tüketeceğinizi, nasıl hazırlayacağınızı, ne kadar miktar ve sıklıkla yemeniz gerektiğini bilmezseniz olur C4 BOMBA.
Şimdi yolculuğu derinleştirelim. En tehlikeli sayılanlardan bir günahsız ile başlayalım. MAYONEZ, yumurta sarısı, zeytinyağı ve limonun belli oranlarda ve bir arada çırpılmasıyla yapılan, kimi yiyeceklerde kullanılan ya da öylece yenilebilen, bir tür soğuk baz sos. 100 gramında 679 kalori (kcal), 75 g toplam yağ, 12 g doymuş yağ, 45 g çoklu doymamış yağ, 17 g tekli doymamış yağ, 0,2 g trans yağ, 42 mg kolesterol, 635 mg sodyum, 20 mg potasyum, 0,6 g karbonhidrat, diyet lifi 0 g, şeker 0,6 g, protein 1 g, A vitamini 65 IU, C vitamini, 0 mg, kalsiyum 8 mg, demir 0,2 mg, D vitamini 7 IU, B6 vitamini 0 mg, kobalamin 0,1 µg, magnezyum 1 mg. Şimdi saydığım ürünler yani ZEYTİNYAĞI, YUMURTA, LİMON ve uzmanlar tarafından verilen değerler de yukarıda, zararlı olabilir mi? KESİNLİKLE HAYIR. Ancak marketlere gider, hazır ambalajlı ürünler alırsanız, MISIR NİŞASTASI VE NİŞASTA BAZLI ŞEKER, E.D.T.A isimli koruyucu katkı maddesi, kaynağı belirsiz sıvı yağ ile yapılmışını yerseniz; hele bir de bu ürünler Allahtan korkmaz, kuldan utanmaz bir vicdansız tarafından GDO’lu ürünler ile desteklenmişse vay halinize, işte oldu C4 BOMBA.
Diğer bir ürün KETÇAP, domates, acı biber, şeker ve baharatlardan yapılan bir sos. Zaman zaman soğan, kereviz ve diğer sebzeler de eklenebilir. 100 gramında, 111 kalori (kcal), 0,2 g toplam yağ, 0,1 g doymuş yağ, 0,1 g çoklu doymamış yağ, 0,1 g tekli doymamış yağ, 907 mg sodyum, 315 mg potasyum, 26 g karbonhidrat ve kolesterol 0 mg, diyet lifi 0,3 g, şeker 22 g, protein 1,3 g, A vitamini 513 IU, C vitamini 4,1 mg, kalsiyum 16 mg, demir 0,4 mg, D vitamini 0 IU, B6 vitamini 0,2 mg, kobalamin 0 µg, magnezyum 15 mg. Yine aynı soruyu soracağım, yukarıda saydığım ürünler yani DOMATES, BİBER, ŞEKER VE BAHARATLAR zararlı mı? KESİNLİKLE HAYIR. Ancak markete gider, hazır ambalajlı ürünler alırsanız, glukoz, sirke, tuz, aroma verici, soğan tozu, sarımsak tozu, acı biber suyu, antimikrobial madde (sodyum benzoat E-211, potasyum sorbat E-202), antioksidan (askorbik asit E-300), kıvam artırıcı (guar zamkı E-412) gibi maddelerin olduğu hazır ketçap yersen, bitersin!
Ketçap ya da mayonez sofralarımızın en gözde sosları. Daha çok gençler falan deriz ama tüketmeyen yoktur, hatta sevmeyen de; ama elbette doğru içerikler ile EV YAPIMI olması ve kullanılan ürünlerin de doğru seçilmiş olması şartı ile. UNUTMADAN! YÜKSEK KALORİLERİ SEBEBİYLE DİKKATLİ KULLANILMALI! Aslında bu kriter bütün yediklerimiz için geçerli.  
ÖZET; televizyonlarda, gazetelerde şov yapanları, sizin sırtınızdan para kazananları boş verin. Hepimizin o muhteremler kadar aklı fikri var. Artık PAKETLİ, bilhassa PLASTİK PAKETLER, GDO’lu, İLAÇLA, HORMONLA yüklenmiş ürünlerin zararını bilmeyen mi var. Yapmanız gereken tek şey biraz zaman ayırmak ve bilgilenmek. Sizden, sevdiklerinizden daha önemli ne var ki. Çağımızın en tehlikeli ve bulaşıcı hastalığı BİLGİ KİRLİLİĞİ, aman dikkat. Ve bu konuda en tehlikeli ARACI korkarım haysiyetsiz, vicdansız ALLAH KORKUSU olmayan YAZILI VE GÖRSEL BASIN, onlara malzeme olan sadece unvan ya da pozisyon sahibi kurum, kuruluş ve insanlar.

Ketçap ve mayonezde doğru bilinen yanlışlar

Ketçap ve mayonezde doğru bilinen yanlışlar

Ketçap ve mayonezde doğru bilinen yanlışlarKetçap ve mayonezde doğru bilinen yanlışlar

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.