Mutfağın gerçek ustaları Anadolu anneleri

A -
A +

Kimi araştırmacılar Selçuklu devrinde geçen Anadolu efsanesinde kelimenin kökenini Türkçe ANA ve DOLU sözcükleri ile açıklıyorlar. KYBELE Anadolu kökenli ‘ana tanrıça.’ Anadolu’daki ‘ana tanrıça’ kültü Neolitik döneme dek uzanır. En önemli özelliği ANALIK ve BEREKETİ simgelemesi. Bu kısmı tarihçilere bırakalım; öyle midir, değil midir bilemem ama çok mantıklı. Coğrafyaları temsilde genellikle ANA tasviri kullanılıyor. Çünkü doğduğumuz andan itibaren dünyaya gelişimizin en önemli kaynağı kısaca doğuran, yetiştiren, sınırsız şefkat veren, koruyan, öğreten, besleyen... Vazgeçemediğimizdir anneler aynı TOPRAK ANA gibi. ANA (ANNE), geleneğin kadim bilgisini yaşadığı dünyaya ve geleceğe revize eder. Özetle YENİYİ HAKKIYLA BİLMENİN SIRRI GEÇMİŞTE SAKLIDIR. Yani yeni olmak, eskinin sırrını bulmaktır. Geçmiş zaman alışkanlıklarını uygulamak ve yorumlamaktan doğan zenginliktir anneler için mutfak ve millî mutfağımızın zenginliklerini gün yüzüne çıkaran da şüphesiz evlerimizin mutfaklarıdır. Mekânları var edenler insanlardır, doğaldır ki mutfakları var edenler de anneler olacaktır. ANNELER GELENEKTEN BESLENİR VE GELENEĞİ ANNELER OLUŞTURUR. Bu döngü mutfaklarda kesinlikle kültür olarak anlaşılmalıdır. Anneler toplumlarda yer alan bütün olgular gibi mutfak geleneklerini de yaşatır, kendilerinden sonraki gelenlere aktarırlar. Annelerin mutfaktaki gücü, geleneği ve orijinali yaşatma, yeniden yakalama isteğinden kaynaklanır. Birçok alanda olduğu gibi mutfağın da en önemli aktörü onlardır. Bir lezzetin derinliğini anlamak ancak yıllar sonra özlediğiniz tatları hatırladıkça mümkün. Bütün dünyada mutfakların farklı dönemlerdeki referans noktalarını ortaya çıkarabilmek için kadınlığın ve anneliğin tarihine bakmak gereklidir diye düşünüyorum. Şüphesiz ki bilinen on dört bin yıllık kültürlerin, uygarlıkların coğrafyası Anadolu’dan konuşabilmek için Anadolu kadınını tanımak, anlamak, ondaki derinliği hissedebilmek lazım. Anadolu’da hayat süren bütün kültürleri, dinî ya da etnik ayırt etmeden düşündüğümüzde, bu muhteşem platformun reçinesi elbette “ANA” “DOLU” olacaktır. Bu topraklardaki çeşitliliğin oluşturduğu mutfak kültürü ise doğal olarak olağanüstü zengin. Anadolu mutfakları hakkında biraz bilgi sahibi olan insanları, etkileyen ve şaşırtan da zaten bu zenginlik ve derinlik.
Değerli edebiyatçı SEZAİ KARAKOÇ ne güzel anlatmış
“Öldü anne ve mutfaklar kilitlendi, Kilerler boşaltıldı farelerce,
Anne gitti ve evler döndü yazlık otellere,
Anne gitti ve sular buruştu testilerde,
Artık çamaşırlar yıkansa da hep kirlidir,
Herkes salonda toplansa da kimse evde değildir”.

Zira geleceğin nesli olan bugünün çocuklarını en iyi ahlaksal melekelerle donatacak olan annelerdir. Ve bugün ve yarın bütün meslek dallarında olduğu gibi mutfak çalışanlarında aranan en büyük özellik AHLAK olacaktır.

İFTAR MENÜSÜ
Hurma, Bal, Tahin Pekmez, Ezine Peynir, Pastırma
Çorba
Tutmaç Çorbası
Zeytinyağlı
Asma Yaprağına Sarılı
Taze Enginar Dolması
Ana Yemek
İncik Yahnisi
Tatlı
Süt Helvası

Mutfağın gerçek ustaları Anadolu anneleriMutfağın gerçek ustaları Anadolu anneleri

Mutfağın gerçek ustaları Anadolu anneleri

Mutfağın gerçek ustaları Anadolu anneleri

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.