"İlim çok, fakat ömür kısa!"

A -
A +
Selman-ı Fârîsi hazretleri, hep ilim öğrenirdi. Buyurdu ki: "İlim çoktur fakat ömür kısadır. Önce dinde zarûrî ilimleri öğren!" 
Eshâb-ı kiramın büyüklerinden olan Selman-ı Fârîsi hazretleri, çok cömertti. Günlük gelirinin çoğunu dağıtırdı ve el emeği ile geçinirdi. Fakirleri daima doyurur, onlarla beraber yerdi. Çok ihtiyar olduğu hâlde kendi işini kendi görürdü. Halk etrafına toplanır, "eşyâlarını biz taşıyalım" derlerdi. Onlara, "Hayır ben kendim götüreceğim" derdi...Yaşlı hâline rağmen, her zaman ilim öğrenirdi. Bunun sebebini sorduklarında, "İlim çoktur fakat ömür kısadır. O hâlde önce dinde zarûrî lâzım olan ilimleri öğren! Kalb ile bedenin hâli, kör ve topal bir kimsenin hâli gibidir. Kör, bir ağacın altına gider, fakat onda meyve olduğunu göremez. Topal, ağaçtaki meyveyi görür fakat alamaz. İlahi nimetleri kalb bilmeli, inanmalı, beden de onunla âmil olmalı ki âhiretteki sonsuz nimetlere kavuşmak nasip olsun" buyururdu...Selmân-ı Fârîsî hazretleri bir gün bir vesk (bir deve yükü) nafaka satın aldı. Bir kimse onu gördü ve;-Yâ Selmân! Bu kadar nafakayı ne yapacaksın. Bunu bitirecek kadar ömrün olduğunu biliyor musun? diye sordu. Ona buyurdu ki:-Nefis, nafakasını aldığı zaman insan rahat olur. Ondan sonra nafaka ve başka bir şey düşünmeden Allahü teâlânın zikri ile meşgûl olabilir. İnsan nafakası tamam olunca, ibâdetler ve vesveselerden emin olur."Kendisine hakâret edip, kötü sözler söyleyen birisine şöyle dedi:"Eğer âhırette günahlarım ağır, sevaplarım hafif gelirse, senin söylediğinden çok daha kötüyüm. Yok, günahlarım hafif, sevaplarım ağır gelirse, senin sözlerinin bana bir zararı olmaz!"Bu mübarek zat, çok ağlardı. Bunun sebebini sorduklarında buyurdu ki:"Üç şey beni devamlı ağlatır: Birincisi, Resûl aleyhisselâmın vefatı. Bu ayrılığa dayanamadım ve durmadan ağlıyorum. İkincisi, kabirden kalktığım zaman hâlim ne olur, onu bilmediğim için ağlıyorum. Üçüncüsü, Allahü teâlâ beni hesaba çektiği zaman Cennetlik miyim, Cehennemlik miyim bilemiyorum. O zaman hâlim ne olur, bilemiyorum?.."Selmân-ı Fârisî hazretleri ölüm döşeğine yattığı vakit de ağladı. Sebebini soranlara;-Dünyadan ayrıldığım için ağlamıyorum. Ancak Resûl-i ekrem "Dünyadan ayrılırken sermayeniz bir yolcunun yol azığından fazla olmasın" buyurmuştu. İşte buna ağlıyorum, dedi. Halbuki öldüğü vakit bıraktığı malın kıymeti on dirhem civarında idi...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.