İyi ve kötü beş haslet...

A -
A +
Hazreti Lokman şöyle duâ ederdi: "Yâ Rabbî, arkadaşlarımı gâfillerden yapma! Çünkü onlar, seni andığım zaman yardımcı olmazlar. Gaflette olduğum zaman da seni hatırlatmazlar." 
 
 
Kur'ân-ı kerîmde kendisinden bahsedilen Lokman Hakîm hazretleri peygamber veya velîdir. Allahü teâlâ kendisine hikmet verdi. Hikmetleri, nasîhatleri meşhurdur. Hazret-i Lokman aynı zamanda hekimlerin de pîridir. Hekîm olduğunu âlimler söz birliği ile bildirmişlerdir. Bu mübarek zatla oğlu arasında bir gün şöyle bir konuşma geçer:
- Babacığım bir insan için en hayırlı haslet nedir?
- Dindir.
- Ya iki haslet olsa?
- Din ve maldır.
- Üç haslet olsa?
- Din, mal ve hayâdır.
- Dört olsa?
- Din, mal, hayâ ve güzel ahlâktır.
- Ya beş haslet olsa?
- Din, mal, hayâ, güzel ahlâk ve cömertliktir.
- Altı olsa?
- Oğlum, bir insanda bu beş haslet toplanırsa, o insan Allahü teâlânın kendisine yakın kıldığı kullarından olup, şeytan bundan kaçar. Bir insan için bunlar kâfidir.
- Babacığım, en kötü haslet nedir?
- En kötü haslet küfürdür, yani îmânsızlıktır.
- Peki en kötü iki haslet nedir?
- Küfür ve kibirdir.
- Ya en kötü üç haslet nedir?
- Küfür, kibir, şükür azlığı yani az şükretmektir.
- Dört olursa?
- Küfür, kibir, şükür azlığı ve cimriliktir.
- Beş olursa?
- Küfür, kibir, şükür azlığı, cimrilik ve kötü ahlâktır.
- Ey babacığım altı olursa?
- Ey oğlum, bu beş kötü hasletin bir kimsede toplanması, o kimseye kötülük olarak kâfidir. Böyle kimseler, Allahtan uzaktır.
                  ***
Hazret-i Lokman Hakîm'e:
- Hikmete nasıl kavuştun? diye sorduklarında:
- Benden gizlenen şeyi araştırmadım. Vazifem olmayan şeyin üzerinde durmadım, buyurdu.
                  ***
Hazret-i Lokman Hakîm şöyle duâ ederdi:
"Yâ Rabbî, arkadaşlarımı gâfillerden, seni unutmuş kimselerden yapma! Çünkü onlar, seni andığım zaman, bana bu hususta yardımcı olmazlar. Gaflette olduğum zaman, bana seni hatırlatmazlar. Senin emir ve yasaklarına uymayı, işi işleri emrettiğim zaman bana itâat etmezler. Sustuğum zaman beni üzerler."
                  ***
Hazret-i Lokman yalan hakkında da şöyle buyurdu:
- Yalandan çok sakın. Çünkü dîni bozar ve insanlar yanında itibârı azaltır. Bununla hayânı, değerini ve makamını kaybedersin. Yalan söyleyen kimsenin nûru gider, kötü huylu olan kimsenin gam ve kederi çoğalır. Anlayışsız kimseye bir mesele anlatmak, bir kayayı yerinden ayırmaktan daha zordur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.