"Aslanım şehit oldu beni de öldürsünler"

A -
A +
Valide Sultan içeri gelip, kapının açık olduğunu ve Abdülaziz Han'ın kanlar içinde yattığını görünce, "Aslanım şehit oldu. Beni de şehit etsinler" diye feryat ediyor...   Bugün, Osmanlı Sultanı ve İslâm Halifesi Abdülaziz Han'ın şehit edildiği gündür... Abdülaziz Han, İkinci Mahmud Han'ın oğludur. 1830'da doğdu. 1876'da Dolmabahçe Sarayından alınıp, Topkapı Sarayına hapsedildi. Beş gün sonra Mithat Paşa ve Serasker [Savunma Bakanı] Hüseyin Avni Paşa, Süleyman Paşa ve arkadaşları tarafından, Feriyye Sarayında Kur'an-ı kerim okurken bilek damarları kestirilerek şehit edildi. Sultan Mahmud Türbesi'nde medfundur...                   ***
"Belgelerle Türk Tarihi" dergisinin 1967 Kasım ve 2 sayılı nüshasında diyor ki:
İstanbul Üniversitesi'ne bağlı kıymetli eserler arasında, İbnül-Emin Mahmud Kemal Bey'in (3310) numaralı defterinde, Sultan Abdülaziz Han'ın annesi Pertevniyal Valide Sultan'ın söyleyip yazdırdığı Sergüzeşt-name'de özetle deniliyor ki:
1876 senesi, Cemazil-evvelin yedinci [30 Mayıs] günü, sabaha karşı saat sekizde, Valide Sultanı yataktan kaldırıyorlar. Sultan, oğlu Abdülaziz Han'ı uyandırıyor. Halife, "Anne bunu bana kim yaptı? Beni Sultan Selim'e mi döndürecekler? Ben kime ne ettim?" diyor. Valide Sultan "Avni Paşa etti" diyor. "Yalnız Avni etmedi. Rüştü Paşa ile Ahmed ve Mithat Paşalar da bu işe dahil... Ben bu felaketi otuz kırk defa rüyamda gördüm. Cenab-ı Hakkın takdiri böyle imiş" diyor. 30 Mayıs 1876 Salı günü kayıkla Topkapı Sarayına götürülüp, Üçüncü Selim Han'ın şehit edildiği odada, hapsolunuyor...
Üç gün kuru tahta üstünde aç, susuz bırakılıyor. Kayıkta yağmurdan ıslanmış olan elbisesini çıkarmak için gecelik istiyor. "İrade yoktur" diyerek vermiyorlar. Sultan Murad'a tebrikname ve acıklı mektuplar gönderip yalvarıyor. Dördüncü gün "Sultan Murad'ın iradesi ile" diyerek, Feriyye Sarayına götürüyorlar. İçeri hızlı girdiği için, bir süngülü asker, göğsünden itiyor. "Annem nerede?" diyor. Annesi koşup gelerek, yukarı çıkarıyor. Askerlerin saygısızca konuştuğunu görünce, "Aman anneciğim. Bunlar beni öldürecekler" diyerek ağlıyor. İki gün sonra, eski, yırtık eşya gönderiyorlar. Askerler, ikide bir, kılıcını isteriz diye hücum ediyor. Vermiyor ise de, Valide Sultan, gizlice vermek zorunda kalıyor. 4 Haziran sabahı Valide Sultan içeri gelip, kapının açık olduğunu ve halifenin kanlar içinde yattığını görünce, "Aslanım şehit oldu. Beni de şehit etsinler" diye feryat ediyor...                   *** Tarihçi Yılmaz Öztuna’nın "Türkiye Tarihi"nde diyor ki: "Sultan Abdülaziz’in hal edilmesi, birkaç ahlaksız veya safdil devlet adamının, şahsi ihtirasları uğruna oldu. Bunların başında, eski sadrazam Hüseyin Avni Paşa geliyordu..."  
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.